http://bas-tv.md/ro/content/adaptarea-agriculturii-la-schimbarile-climatice
Seceta și inundațiile care au lovit țara noastră în ultimii ani au accentuat vulnerabilitatea sectorului agricol la creșterea variabilității și la schimbările climatice. Spre adaptarea sectorului agricol la aceste modificări, în Moldova se implementează proiectul-pilot ,,Suport pentru procesul Național de Planificare a Adaptării RM la Schimbările Climatice". În s. Sadaclia, sunt doi producători agricoli - beneficiari - Gospodăria Ţărănească ,,Vasile Baciu" și SRL ,,Sadac-Agro".
Vasile BACIU, primar, s. Sadaclia
Pentru o mai bună familiarizare cu proiectul dat, pe câmpurile GȚ ,,Vasile Baciu" a avut loc un mic seminar informativ. În cadrul acestuia, fermierii au fost îndemnați să renunțe la plug și să practice tehnologiile moderne conservative de prelucrare a solului.
Grigore BATÎRU, consultant Național al proiectului ADA/PNUD
Apoi, au fost testate cele 3 agregate agricole noi - achiziționate de beneficiari în cadrul proiectului. Această tehnică agricolă -previne degradarea solului, contribuie la păstrarea umidității în sol și duce la o roadă mult mai bogată cu mai puține cheltuieli.
Andrei UNGUREANU, reprezentant SRL,,AgroProfiTech"
Practicarea agriculturii conservative generează şi unele riscuri, precum imburuienarea excesivă sau apariţia focarelor de infecţii cu dăunători şi boli. Din acest motiv, agricultorii trebuie să fie bine informaţi pentru o gestionare corectă a tehnologiilor agricole. În Moldova, agricultura conservativă este practicată pe o suprafaţă de circa 50 de mii de ha de terenuri arabile.