Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / În Alaska gheţarii se topesc mai greu
În Alaska gheţarii se topesc mai greu
18.01.2010  
   
imprimare
http://www.cotidianul.ro/n_alaska_ghetarii_se_topesc_mai_greu-106890.html

Potrivit unui studiu publicat în revista Nature Geoscience, în perioada 1962-2006, gheţarii din Alaska s-au topit mai greu decât era estimat.


În ultimii ani aceşti gheţari au pierdut 42 de kilometri cubi anual şi au contribuit la creşterea nivelului mărilor cu 0,12 milimetri pe an, a explicat Etienne Berthier, profesor universitar la Universitatea din Toulouse.

Estimarea pe scară globală a acestui fenomen este foarte dificilă deoarece fenomenul de topire este unul extrem de eterogen. Limbile gheţarilor care coboară în văi pot fi acoperite cu diverse straturi reziduale. Protejate de soare din cauza acestor reziduri, gheaţa se topeşte mai greu. Acest detaliu destul de semnificativ nu a fost luat în considerare de studiile anterioare realizate de „Centre National de la Recherche Scientifique” din Franţa.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3314390
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova