Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Manifestatii de amploare, in Europa, inaintea summitului pe tema climei
Manifestatii de amploare, in Europa, inaintea summitului pe tema climei
06.12.2009  
   
imprimare
http://www.green-report.ro/stiri/pmanifestatii-de-amploare-europa-inaintea-summitului-pe-tema-climeip

Zeci de mii de persoane au manifestat sambata in Europa, cu doua zile inainte de inceputul summitului de la Copenhaga. Un tren ecologist denumit "Climat express"a parasit Bruxelles-ul in cursul diminetii si urma sa ajunga la Copenhaga 12 ore mai tarziu. La bordul sau, mai multe delegatii (din Franta, Belgia, Luxemburg) de negociatori, experti si militanti s-au deplasat in capitala daneza pentru summitul ONU pe tema climei, cu o escala la Koln pentru a se imbarca omologii lor germani, informeaza Mediafax.
Un numar de 192 de tari urmeaza sa participe in perioada 7-18 decembrie la acest summit pentru a incerca sa ajunga la un acord care sa inlocuiasca protocolul de la Kyoto, care expira in 2012. In discutii de ultim moment, ministrul francez al Ecologiei, Jean-Louis Borloo, urmeaza sa se intalneasca sambata la Moscova cu vicepremierul rus Igor Secin si un consilier al Kremlinului pentru clima.
In circa zece orase din Franta, sute de persoane au batut in tobe, in caserole si cutii de conserve pentru a "ridica sunetul". Aceste "flash-mob" au fost organizate la ora 12.18, ca o referire la summitul din 18 decembrie (12/18 in engleza). In centrul Parisului, manifestantii s-au imbracat in portocaliu, negru si alb, culorile Ultimatumului climatic, care reuneste 11 ONG-uri. La Bordeaux, in fata unei banderole care proclama "Clima: Urgenta J-2", acestia au arborat carcase enuntand respingerea gazelor cu efect de sera in diferite tari.
Britanicii nu au ramas inactivi, startul fiind dat la pranz la Londra de o mesa ecumenica punctata cu rugaciuni. "Se pare ca in cursul ultimelor decenii, poate in ultimul mileniu, rasa umana nu a fost foarte buna fata de restul creatiei, la fel cum civilizatia noastra nu a fost foarte buna fata de rasa umana", a apreciat Rowan Williams, arhiepiscop de Canterbury si liderul bisericii anglicane.
Punctul culminant al zilei a fost "valul", o manifestatie oranizata de coalitia Stop climate chaos (SCC)
in capitala britanica, cu unde catre Glasgow (Scotia), Dublin si Belfast. Potrivit Scotland Yard, aproximativ 20.000 de persoane machiate in albastru - pentru a reprezenta apa valului - au venit la Londra.
La Bruxelles, circa 15.000 de manifestanti de toate varstele s-au mobilizat pentru a cere un acord "ambitios" la Copenhaga. Multe au venit in familie, altele au venit sub semnul asociativ, sindical sau politic. Acestea au format un val lung in culorile turcoaz si verde, care a defilat in cartierul institutiilor europene, de obicei gol sambata. Un grup de copii batand in tobe deschidea marsul, strigand "act now" (actionati acum).
La Stockholm, peste 200 de manifestanti au parcurs orasul sub o ploaie rece, batand in tobe si arborand pancarte care indeamna la actiune la Copenhaga. In fata palatului regal, eu evoluat in sunetul melodiei "The final countdown" al formatiei Europe.  
Ecologistii italieni au preferat sa astepte ziua deschiderii summitului, organizand o manifestatie pe biciclete intitulata "Copenhaga cheama Roma". Cortegiul se va merge in zonele importante din oras, sub sloganul "Sa oprim febra planetei".


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3316268
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova