Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / OCEANUL PLANETAR ar putea creşte brusc, avertizează cercetătorii
OCEANUL PLANETAR ar putea creşte brusc, avertizează cercetătorii
27.04.2012  
   
imprimare

 

http://www.realitatea.net/oceanul-planetar-ar-putea-creste-brusc-avertizeaza-cercetatorii_937186.html

 

Banchiza din Antarctica se topeşte sub acţiunea apei calde de dedesubtul său, conform unui nou studiu care susţine că ar putea să se înregistreze o creştere mai bruscă a nivelului oceanului planetar decât cea prevăzută de oamenii de ştiinţă, transmite Associated Press.

 

Regiunea occidentală a Antarcticii pierde peste 7 metri din banchiza sa în fiecare an. Până în prezent oamenii de ştiinţă nu-şi puteau explica exact cauza acestei pierderi din masa de gheaţă, considerând că încălzirea globală ar putea fi un factor.
Răspunsul, conform unui studiu publicat în ultimul număr al revistei Nature, este că schimbările climatice joacă un rol secundar.
Hamish Pritchard, un cercetător din cadrul British Antarctic Survey, a precizat că datele obţinute de la un satelit al NASA au demonstrat că aerul mai cald din zona australă nu poate explica singur acest fenomen de topire. În urma examinării unor mostre de gheaţă, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că aceasta se topeşte de la bază, din cauza apei mai calde de dedesubt. Schimbările de curenţi aerieni au împins mase de apă relativ caldă mai aproape sau chiar sub banchiza polară, iar, la rândul lor, aceste modificări ale dinamicii eoliene sunt provocate de un cumul de factori, printre care variaţiile meteorologice naturale dar şi poluarea şi gaura din stratul de ozon.
Pe măsură ce gheaţa boreală se subţiază şi se topeşte, acest fenomen atrage accelerarea deplasării gheţarilor spre mare şi apoi creşterea nivelului mării, conform lui Pritchard. Banchiza polară are rolul de barieră care nu lasă să ajungă în mare zăpada şi gheaţa de pe sol.
"Acest lucru înseamnă că banchiza polară este foarte sensibilă la schimbări relativ subtile de climat, cum ar fi cele de dinamică a vântului", concluzionează glaciologul britanic.
Ceea ce s-a constatat în vestul Antarcticii ar putea să fi declanşat deja o perioadă de instabilitate şi topire a gheţurilor la nivelul întregului continent îngheţat austral. Dacă întreaga calotă glaciară occidentală a Antarcticii s-ar topi, un proces care ar putea dura câteva decenii sau chiar secole, nivelul oceanului planetar ar putea creşte cu 5 metri, ceea ce ar schimba permanent geografia zonelor de coastă dens populate.

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3309732
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova