Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Topirea brusca a permafrostului ameninta grav clima planetei
Topirea brusca a permafrostului ameninta grav clima planetei
16.12.2011  
   
imprimare

 

http://www.green-report.ro/stiri/topirea-brusca-permafrostului-ameninta-grav-clima-planetei

 

Pe masura ce Arctica se incalzeste, gazele cu efect de sera vor fi eliberate din permafrostul dezghetat rapid si la nivele mult mai mari decat se estimase initial, se arata intr-un nou studiu efectuat de 41 de cercetatori internationali, si publicat in jurnalul Nature.

 

Dezghetarea permafrostului va elibera aproximativ aceeasi cantitate de carbon ca si defrisarile, spun autorii, insa efectele asupra climei vor fi de 2,5 ori mai grave din cauza faptului ca emisiile sunt compuse din metan, care are efecte mult mai mari asupra ioncalzirii globale decat dioxidul de carbon, scrie Institute of Arctic Biology.

Studiul a fost condus de cercetatorul  Edward Schuur (Universitatea Florida) si de  Benjamin Abbott, absolvent al Universitatii Alaska Fairbanks. In cadrul studiului mai multi experti in clima au fost intrebati ce procent din permafrost se va topi, cat carbon va fi eliberat in atmosfera, si ce procentaj din acest carbon va fi metan. 

Autorii studiului estimeaza ca pana in 2100, cantitatea de carbon emisa in atmosfera va fi de 1,7-5,2 mai mare decat cele mai recente prognoze, care au folosit un scenariu similar privind incalzirea.

„Estimarea mai mare se datoreaza incluziunii proceselor care lipsesc din modelele curente si noile estimari ale cantitatii de carbon organic stocat adanc in solurile inghetate. Exista mai mult carbon organic in solurile nordice decat se afla in toate vietuitoatele la un loc, cantitatea este naucitoare", a declarat Abbott.

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3350025
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova