Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Permafrostul, o bomba cu efect intarziat pentru clima
Permafrostul, o bomba cu efect intarziat pentru clima
01.12.2011  
   
imprimare

 

http://www.green-report.ro/stiri/permafrostul-o-bomba-cu-efect-intarziat-pentru-clima

 

Topirea accelerata a subsolurilor arctice inghetate, denumite permafrost, accentueaza efectele incalzirii globale in proportii din ce in ce mai ingrijoratoare, subestimate pana acum, potrivit unui studiu.

 

Astfel, in total, prin topire, pamanturile arctice ar putea emite in atmosfera 1.700 de miliarde de tone de carbon.

Odata cu cresterea rapida a temperaturile in regiunile arctice, permafrostul, care, in mod normal, ar trebui sa ramana inghetat aproape tot timpul anului si masoara aproape 19 milioane de kilometri patrati, o cincime din suprafata emisferei nordice, este pe cale sa se topeasca.

Permafrostul constituie o gigantica rezerva de carbon organic care provine din resturile de plante si de animale acumulate in sol de-a lungul mileniilor. Acest stoc de carbon este neutralizat de ger, iar odata cu topirea sa, microorganismele incep sa se descompuna si sa elibereze dioxid de carbon in atmosfera.

„1.700 de miliarde de tone de carbon reprezinta o cantitate de 4 ori mai mare decat totalul emisiilor de CO2 eliberate de om, in atmosfera, prin activitatile sale, in timpurile moderne, si dublul emisiilor de dioxid de carbon care exista in acest moment in mediul inconjurator", subliniaza biologii americani Edward Schuur si Benjamin Abbott.

Potrivit acestor doi oameni de stiinta, cat si celor 40 de experti care fac parte din Permafrost Carbon Network, aceasta cifra reprezinta mai mult decat „triplul estimarilor precedente, utilizate in modelele schimbarilor climatice, infatisate pana acum".

Aceste emisii vor avea un impact asupra incalzirii globale de 2,5 ori mai ridicat, deoarece topirea permafrostului produce nu numai dioxid de carbon, ci si metan.

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3356323
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova