Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Temperatura globala ar putea creste cu 7 grade pana in 2100
Temperatura globala ar putea creste cu 7 grade pana in 2100
25.11.2009  
   
imprimare
http://www.green-report.ro/stiri/ptemperatura-globala-ar-putea-creste-cu-7-grade-pana-2100p

Incalzirea globala ar putea atinge 7 grade in 2100, o valoare mai mare decat cea prevazuta, sustin 24 de climatologi de renume, care subliniaza, inaintea conferintei ONU de la Copenhaga, necesitatea unor actiuni rapide si eficiente, relateaza AFP, citata de Mediafax.
Institutul de Cercetare a Impactului Climatic din Potsdam, in Germania, a publicat marti un document de 64 de pagini, reprezentand o sinteza a unor lucrari stiintifice asupra modificarilor climatice aparute de la cel de-al patrulea raport al Grupului Interguvernamental de Experti asupra Climei (GIEC, 2007) (VEZI STUDIU).
"Temperatura medie a aerului va creste cu o valoare cuprinsa intre 2 si 7 grade in 2100, in raport cu perioada preindustriala", potrivit autorilor acestui document.
Cresterea cu 42% a emisiilor de dioxid de carbon (CO2), intre 1990 si 2008, face si mai dificila atingerea obiectivului stabilit in iulie de mai multi lideri din tarile dezvoltate si emergente cu privire la limitarea la 2 grade a incalzirii globale. "Fiecare an de intarziere a trecerii la actiune creste sansele ca incalzirea sa depaseasca 2 grade Celsius", au avertizat acestia.
Potrivit lui Hans Joachim Schellnhuber, directorul Institutului din Potsdam si membru al GIEC, raportul este "un ultim apel al oamenilor de stiinta adresat negociatorilor privind modificarile climatice din 192 de tari, care trebuie sa prinda ultimul tren al protectiei climei de la Copenhaga", intre 7 si 18 decembrie.
"Acestia trebuie sa afle adevarul despre incalzirea globala si riscurile fara precedent pe care le implica", a subliniat Schellnhuber.
Adresat celor care inca s-ar mai indoi asupra originii umane a incalzirii globale, documentul de la Potsdam arata ca, in ultimul sfert de secol, temperaturile medii au crescut cu 0,19 grade pe deceniu, ceea ce corespunde perfect prevederilor calculate pe baza emisiilor de gaze cu efect de sera.
Unul dintre efectele cele mai alarmante ale schimbarilor care vor urma implica multiplicarea fenomenelor meteorologice extreme, fie ca este vorba despre nivelul temperaturilor (canicula), fie al precipitatiilor (secete, inundatii). Un alt efect priveste cresterea nivelului marilor.
"Valoarea cresterii actuale a nivelului marilor", de 3,4 milimetri pe an in timpul ultimilor 15 ani, "este superioara cu 80 la suta previziunilor trecute ale GIEC", potrivit climatologilor. In locul unui interval cuprins intre 18 si 59 de centimetri de crestere, expertii estimeaza, in prezent, ca daca emisiile de gaze cu efect de sera nu vor fi reduse, topirea calotelor glaciare va provoca o crestere a nivelului apelor cuprinsa intre unul si doi metri pana la sfarsitul acestui secol.
Topirea banchizei arctice, cu 40% mai rapida decat calculele GIEC, arata ca oceanele absorb mai multa caldura de la Soare, lucru care, in schimb, va accelera topirea gheturilor maritime. In lipsa unor masuri eficiente, mai multe ecosisteme vor suferi daune ireversibile, subliniaza raportul.
Despadurirea si seceta, mai severe in regiunea Amazonului, ar putea, astfel, in cateva decenii, sa transforme cea mai mare padure tropicala din lume in savana. Acest adevarat plaman verde al planetei va deveni, atunci, un mare producator de CO2. Pentru a diminua incalzirea cu 2 grade, este necesar ca emisiile sa inceteze sa creasca intre 2015 si 2020, scazand, ulterior, in mod rapid.
"Este necesar sa se ajunga la o societate mondiala 'decarbonatata', cu zero emisii de CO2 si alte gaze cu efect de sera pe termen lung, pana la sfarsitul secolului", spera climatologii.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3310436
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova