Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Coastele Arcticii se retrag cu 30 de metri pe an
Coastele Arcticii se retrag cu 30 de metri pe an
18.04.2011  
   
imprimare
http://www.realitatea.net/coastele-arcticii-se-retrag-cu-30-de-metri-pe-an_826151.html

Coastele Arcticii se retrag cu până la 30 de metri pe an din cauza schimbărilor climatice, au anunţat luni oamenii de ştiinţă.

Rata rapidă de eroziune a coastelor reprezintă un risc imens pentru comunităţile locale şi pentru ecosisteme, potrivit unui raport scris de peste 30 de cercetători din zece ţări.
Două treimi din coastele Arcticii sunt alcătuite din permafrost - un strat de sol îngheţat -  şi nu din roci, fiind extrem de sensibile la eroziunea realizată de vânt şi de valuri.
Temperaturile în creştere topesc gheaţa protectoare de pe mare, lăsând coasta mai expusă elementelor, susţin cercetătorii.
Potrivit raportului "Starea coastelor Arcticii 2010", rata de retragere a coastelor este de 1-2 metri pe an, însă variază în unele zone între 10-30 metri.
Situaţia cea mai gravă este înregistrată în Marea Beaufort, în Marea Est Siberiană şi în Marea Laptev.
Studiul, realizat de cercetătorii de la Helmholtz Association of German Research Centres şi de Comitetul internaţional de ştiinţe arctice (IASC) este publicat pe internet şi în revista Estuaries and Coasts.
Pentru raport au fost colectate informaţii asupra a peste 100.000km de coastă din regiunea arctică - aproximativ un sfert din total.
Oamenii de ştiinţă subliniază că habitatele de coastă arctice sunt esenţiale pentru comunităţile din zonă, întrucât sunt alcătuite din populaţii mari de peşti, păsări şi mamifere, inclusiv circa 500 de milioane de păsări marine.
Până acum, existau informaţii asupra a doar 0,5% din coastele arctice.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3320152
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova