Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Peste 100 de ghetari se indreapta catre Noua Zeelanda
Peste 100 de ghetari se indreapta catre Noua Zeelanda
25.11.2009  
   
imprimare
http://www.descopera.ro/dnews/5131699-peste-100-de-ghetari-se-indreapta-catre-noua-zeelanda

Mai mult de o suta de ghetari desprinsi din calota glaciara a Antarcticii plutesc in deriva spre Noua Zeelanda, un fenomen rar ce a nascut panica pe coasta maritima a tarii.
Un glaciolog al Diviziei Australiano-Antarctice sustine ca blocurile de gheata, depistate prin fotografii realizate din satelit, au trecut de Insulele Auckland si se indreapta catre Insula de Sud a Noii Zeelande, aflata la aproximativ 450 kilometri nord-vest.

Omul de stiinta Neal Young a declarat ca peste 100 de iceberg-uri, unele avand diametre de pana la 200 metri, au fost observate intr-un singur grup, semn ca ar mai putea exista mult altele. Conform cercetatorului, acestea sunt ramasitele unei banchize mari, de aproximativ 30 kilometri patrati, care s-a desprins de continentul Antarctic pe masura ce temperatura marii si a aerului au crescut din pricina incalzirii globale.

Un numar atat de mare de ghetari nu a mai fost vazut plutind la o asemenea apropiere de Noua Zeelenda din 2006, atunci cand un grup asemanator a trecut la 25 kilometri de linia de coasta a tarii - primul eveniment de acest fel, de dupa 1931. Noua Zeelenda a alarmat deja navigatia de coasta din regiunea aflata in Oceanul Sudic, acolo unde au fost reperati ghetarii.

Originea fragmentelor de gheata a fost identificata in giganticele fragmente vazute luna aceasta in apropierea insulei australiene Macqarie, intre care una era estimata la doi kilometri si inca una era de doua ori mai mare decat stadionul olimpic "Cuibul de Pasare" din Beijing. "Daca actualele tendinte de incalzire globala vor continua, ar trebui sa anticipam observarea si mai multor ghetari plutind in deriva pe oceane precum si ruperea tot mai accentuata a bachizelor", a declarat Young.

Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3310095
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova