Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Urşii polari inventează noi metode pentru a-şi proteja puii de frig
Urşii polari inventează noi metode pentru a-şi proteja puii de frig
30.11.2010  
   
imprimare
http://www.realitatea.net/ursii-polari-inventeaza-noi-metode-pentru-a-si-proteja-puii-de-frig-vezi-foto_777788.html

În timp ce ideea de încălzire globală nu îi pasionează pe mulţi dintre români, urşii polari se luptă să supravieţuiască efectelor provocate de schimbările climatice.

Aşa că, frumoasele mamifere albe sunt nevoite să dezvolte noi metode de a-şi proteja specia: urşii polari au fost văzuţi în timp de îşi purtau puii pe spate, în timp ce înotau prin apele reci. Fenomenul este nou şi a fost descoperit în timp ce cercetătorii studiau animalele.
Se pare că acest lucru se întâmplă deoarece urşii trebuie să înoate pe distanţe mai mari, din cauza dispariţiei gheţurilor arctice pe timpul verii.
Ecologiştii de la WWF spun că pentru micuţii ursuleţi, călătoria pe spatele mamei lor este vitală pentru supravieţuirea lor, întrucât altfel nu ar rezista. Puii sunt încălziţi de corpul şi de blana mamei şi nu prea au contact cu apa.
Puii de urs polar nu au suficientă grăsime pentru a-şi menţine temperatura corpului mai caldă atunci când înoată în mare pentru o perioadă lungă de timp.
Informaţiile strânse de programul WWF-Canon, care se desfăşoară în Arctica încă din 2007, arată că urşii marcaţi din Alaska au înotat între 560-640km în ultimii 4 ani.
Zgărzile cu transmisie radio, care pot fi puse doar pe femele - gâtul masculilor este mai gros decât capul şi zgarda alunecă - trimit semnale prin sateliţii care monitorizează mişcările lor, pentru a afla mai multe despre comportament şi despre reacţia lor la schimbările climatice.
Urşii polari sunt înotători excelenţi, însă ei vânează şi se înmulţesc pe gheţurile marine, care în Arctica, în ultimii ani, sunt în declin. Gheaţa se topeşte, iar urşii sunt nevoiţi să înoate pe distanţe din ce în ce mai mari, lucru periculos pentru cei care nu sunt într-o condiţie fizică bună sau dacă sunt prinşi de vreme rea.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3317142
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova