Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Turbinele eoliene fără elice ar putea fi următorul trend în sectorul energetic
Turbinele eoliene fără elice ar putea fi următorul trend în sectorul energetic
19.03.2021  
  sursa  
imprimare

 

https://www.green-report.ro/turbine-eoliene-fara-elice/

 

Un start-up spaniol a adus în atenția publicului larg turbinele eoliene verticale, fără elice. Acestea transformă vibrațiile induse de vânt în energie, pot fi amplasate pe marginea autostrăzilor și nu prezintă un pericol pentru migrația păsărilor sau pentru animalele sălbatice.

 

Turbinele eoliene așa cum le cunoaștem cu toții, cu elice, nu sunt singurele dispozitive prin care poate fi captată energia vântului, susțin pionierii din domeniul energiei verzi.

„Nu suntem împotriva parcurilor tradiționale de turbine eoliene", susține David Yáñez, inventatorul Vortex Bladeless, un start-up înființat în Madrid care promovează turbinele eoliene fără elice.

Designul a câștigat recent sprijinul companiei de energie norvegiană Equinor într-o competiție a 10 celor mai promițătoare start-up-uri din sectorul energetic.

Turbinele fără lame au o înălțime de 3 metri și un cilindru curbat, fixat vertical cu o tijă elastică. Este conceput să oscileze în bătaia vântului și pentru a genera electricitate din vibrații.

„Tehnologia noastră are caracteristici diferite, care pot ajuta să umple golurile de producție pe care fermele eoliene tradiționale le-ar putea lăsa", spune Yáñez pentru The Guardian.

Golurile la care face el referire pot fi zonele urbane sau rezidențiale unde impactul parcurilor eoliene ar fi prea mare, iar spațiul prea mic pentru a construi așa ceva.

Spre deosebire de turbinele tradiționale, cele care funcționează pe vibrații produc energie și atunci când vântul bate foarte slab sau atunci când nu bate deloc - dacă sunt amplasate în zone în care activitatea umană produce vibrații ale aerului, așa cum ar fi pe marginea unei autostrăzi, sau chiar în interiorul orașelor.

„Se completează cu panourile solare, care produc electricitate în timpul zilei, în timp ce viteza vântului tinde să fie mai mare noaptea", spune Yáñez. „Dar principalul beneficiu al tehnologiei constă în reducerea impactului său asupra mediului, impactului vizual și al costului de operare și întreținere a turbinei."

Turbina nu prezintă un pericol pentru migrația păsărilor sau pentru animalele sălbatice, în special dacă este utilizată în mediul urban, iar zgomotul produs de aceasta nu este detectabil de urechea umană.

„Astăzi, turbina este mică și ar genera o cantitate mică de electricitate. Dar căutăm un partener industrial să creăm turbine de 140 de metri care pot genera o capacitate de 1 megawatt", a mai spus acesta.

Dar Vortex nu este singurul start-up care speră să reinventeze energia eoliană. Alpha 311, creat de o firmă din Marea Britanie, face o mică turbină eoliană verticală din plastic reciclat și este destinată să alimenteze cu energie semafoarele, tocmai din convertirea vibrației pe care o produc mașinile la trecerea pe lângă acesta. Una dintre aceste turbine va fi instalată pe Arena O2 din Londra.

În Germania, start-up-ul SkySails, speră să genereze energie eoliană din cer, cu ajutorul unor zmee, complet automatizate, care se ridică singure până la altitudini de 400 de metri. În timpul ascensiunii, zmeul trage o frânghie legată de un scripete care învârte o turbină de la sol. Generează astfel energie electrică pe măsură ce se ridică și folosește doar o fracțiune din energia electrică generată pentru a se întoarce înapoi spre sol.

 

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3748931
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova