Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Ce este AMOC. E la cel mai scăzut nivel din ultimii 1.000 de ani și poate aduce apocalipsa în Europa și SUA
Ce este AMOC. E la cel mai scăzut nivel din ultimii 1.000 de ani și poate aduce apocalipsa în Europa și SUA
01.03.2021  
  sursa  
imprimare

 

https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/ce-este-amoc-si-de-ce-poate-aduce-apocalipsa-in-europa-si-sua-pentru-ca-este-la-cel-mai-scazut-nivel-din-ultimii-1000-de-ani-1459462

 

Circulația Oceanului Atlantic care stă la baza Curentului Golfului (Gulf Stream), sistemul meteorologic ce produce vremea caldă și moderată în Europa, este la cel mai scăzut nivel din ultimii 1000 de ani, iar schimbările climatice sunt o cauză probabilă, potrivit noilor date descoperite de oamenii de știință, transmite The Guardian.

 

Încetinirea curentului oceanic care transportă apă caldă de la tropice spre nordul Atlanticului (AMOC) ar putea provoca mai multe furtuni ce lovesc coastele de vest ale Europei, ierni mai intense și o creștere a numărului de valuri de caniculă și a perioadelor de secetă în general în Europa.

AMOC este un fel de bandă rulantă a patru dintre cele cinci oceane de pe Glob. Acest șir de curenți calzi și reci se transferă între oceane, folosindu-se de diferențele de temperatură și salinitate ce determină densitatea apei.

Oamenii de știință estimează că intensitatea AMOC va slăbi și mai mult dacă încălzirea globală continuă și s-ar putea reduce cu aproape 34 - 45% până la sfârșitul acestui secol, ceea ce ne-ar putea apropia de un punct critic în care sistemul devine ireversibil de instabil. Un Curent al Golfului mai puțin intens ar ridica nivelul mării pe coasta SUA de la Atlantic, cu consecințe potențial dezastruoase.

Stefan Rahmstorf, parte a Institutului Potsdam pentru Cercetare a Impactului Climatic, care este coautor al studiului publicat joi în revista Nature Geoscience, a declarat pentru The Guardian că un AMOC slăbit va mări numărul și severitatea furtunilor care lovesc Marea Britanie și va duce la mai multe valuri de caniculă în Europa.

Acesta a spus că circulația a fost deja diminuată cu aproape 15%, iar impactul a fost vizibil. "În 20 - 30 de ani este posibilă o încetinire și mai mare, iar asta inevitabil va influența vremea, așa că vom vedea o creștere a numărului de furtuni și a valurilor de caniculă în Europa, și o creștere a nivelului mării de pe coasta de est a SUA", a afirmat Rahmstorf.

După ce au studiat sedimente, mostre de gheață din Groenlanda și alte date intermediare care arată tendințele meteorologice din trecut, Rahmstorf și oamenii de știință de la Universitatea Maynooth din Irlanda și University College din Londra au concluzionat că un curent atât de slab n-a mai fost observat de mai bine de 1000 de ani. Măsurătorile directe ale AMOC au început din 2004.

AMOC este unul dintre cele mai mari sisteme de curenți oceanici ce transportă apă caldă de la suprafața Golfului Mexic către nordul Atlanticului, unde se răcește și devine mai sărată, scufundându-se la nord de Irlanda, proces care în schimb trage mai multă apă caldă din Caraibe. Această circulație este însoțită de curenți de aer care ajută la formarea fenomenelor meteo temperate și care transportă multă umiditate în Irlanda, Marea Britanie și alte părți din Vestul Europei.

Oamenii de știință au prezis de multă vreme o slăbire a AMOC ca rezultat al încălzirii globale, și au ridicat problema colapsării întregului sistem. Noul studiu arată că un astfel de moment ar fi la zeci de ani distanță, însă, potrivit informațiilor din el, continua creștere a emisiilor de gaze cu efect de seră va apropia acest termen.

Rahmstorf a spus: "Riscăm să declanșăm (un punct critic) în acest secol, iar circulația va descrește în următorul secol. Este foarte puțin probabil că l-am declanșat deja, însă dacă nu oprim încălzirea globală, este din ce în ce mai probabil că îl vom declanșa. Consecințele acestui lucru sunt atât de mari că chiar și 10% șanse de a provoca un colaps ar fi un risc inacceptabil".

Și cercetările din 2018 au arătat o slăbire a AMOC, însă studiul din Nature Goescience spune că este ceva fără precedent în ultimul mileniu, un indiciu clar că acțiunile umane sunt de vină.

Anterior, savanții au spus că o slăbire a Curentului Golfului ar putea provoca ierni geroase în vestul Europei și schimbări fără precedent în Atlantic.

AMOC este o parte mare a Curentului Golfului, deseori descrisă ca o bandă rulantă care aduce vremea caldă de la ecuator. Însă sistemul mai mare de fenomene meteo nu s-ar prăbuși în întregime dacă circulația oceanică ar deveni instabilă, deoarece vânturile au și ele un rol important. Circulația a mai fost întreruptă înainte în diferite circumstanțe, spre exemplu la sfârșitul ultimei ere glaciare.

Curentul Golfului este separat de cel "fulger" (jet stream) care a contribuit în ultimele săptămâni la producerea fenomenelor meteo extreme în emisfera nordică, deși, precum curentul de aer jet stream, este afectat de temperaturile mai ridicate din Cercul Arctic. În mod normal, temperaturile foarte scăzute de deasupra Arcticii creează un vortex polar care păstrează curenții de aer jet stream stabili, menținând aerul rece pe loc. Însă temperaturile mai mari de deasupra Arcticii au făcut ca jet streamul să fie slab și oscilant, ceea ce a contribuit, în unele cazuri, la răspândirea către sud a vremii geroase, în timp ce, în alte cazuri, căldura a ajuns mai mult spre nord. Aceasta a contribuit la extremele meteo văzute în Europa și SUA în ultimele săptămâni.

În mod similar, Curentul Golfului este afectat de topirea gheții arctice, prin care sunt deversate cantități mari de apă rece în sudul Groenlandei, întrerupând fluxul AMOC. Impactul schimbărilor din Curentul Golfului sunt observate pe perioade mai lungi de timp decât variațiunile din curentul jet stream de mare viteză, însă va contribui și la formarea fenomenelor meteo extreme, pe măsură ce clima se încălzește.

Pe lângă vremea extremă din Europa și de pe coasta de est a SUA, slăbirea AMOC ar putea avea consecințe serioase pentru ecosistemele marine din Atlantic, afectând peștii și alte tipuri de viață oceanică.

Andrew Meijers, liderul științific adjunct care studiază oceanele polare în cadrul institutului britanic de cercetare a Antarcticii, și care nu a fost implicat în acest studiu, spune: "AMOC are o influență profundă asupra climei globale, în mod special în America de Nord și Europa, așa că aceste dovezi ale unei continue slăbiri a circulației reprezintă noi indicii esențiale pentru interpretarea viitoarelor estimări privind clima regională și globală".

Karsten Haustein, din partea Centrului pentru Servicii Climatologice din Germania, de asemenea independentă de studiu, spune că SUA riscă să fie lovită de uragane mai puternice, ca rezultat al slăbirii curentului Golfului.

Doctorul Levke Caesar, din partea Universității Maynooth din Irlanda, și autorul coordonator al studiului, afirmă că o altă potențială consecință este creșterea nivelului mării de pe coasta de est a SUA.

"Fluxul de suprafață al AMOC ce se îndreaptă spre nord respinge masele de apă către dreapta, departe de coasta de est a SUA. Aceasta se datorează rotației Pământului, care deviază obiectele în mișcare, precum curenții, către dreapta în emisfera nordică și către stânga în cea sudică. Pe măsură ce curentul încetinește, acest efect dispare și se poate aduna mai multă apă pe coasta de est a Americii, ducând la o creștere a nivelului mării", a precizat aceasta.

 

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3749017
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova