Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / NATO vrea armate, tancuri și nave „eco”. Schimbările climatice vor fi pe agenda viitorului summit al Alianței
NATO vrea armate, tancuri și nave „eco”. Schimbările climatice vor fi pe agenda viitorului summit al Alianței
06.02.2021  
  sursa // https://agora.md/stiri/83609/nato-vrea-armate-tancuri-si-nave-eco-schimbarile-climatice-vor-fi-pe-agenda-viitorului-summit-al-aliantei 
imprimare

 

https://agora.md/stiri/83609/nato-vrea-armate-tancuri-si-nave-eco-schimbarile-climatice-vor-fi-pe-agenda-viitorului-summit-al-aliantei

 

NATO va încerca să devină „mai verde" în următorii ani, inclusiv în sensul reducerii nivelului emisiilor poluante produse de tancurile, avioanele și navele de luptă, iar subiectul schimbărilor climatice se va afla pe agenda principală a viitorului summit al organizației, a declarat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, într-o dezbatere online cu tema „Noi idei pentru #NATO 2030", scrie Digi24.

 

„Ştim că tancurile, avioanele si navele consumă mulţi combustibili fosili şi emit în atmosferă gaze cu efect de seră de tipul CO2. Trebuie să vedem cum putem reduce aceste emisii, prin folosirea de combustibili alternativi ori utilizarea de panouri solare", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a dat ca exemplu folosirea panourilor solare în diverse baze NATO care au înlocuit cu succes generatoarele clasice care folosesc combustibili fosili.

„Astfel de soluţii sunt bune pentru mediul înconjurător dar cresc, în acelaşi timp, şi nivelul de pregătire şi capacitate militară a trupelor noastre", a spus secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Mai exact, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ar putea creşte capacitatea de luptă a NATO, prin simplificarea lanţului de aprovizionare a trupelor.

„Una din principalele provocări ale oricărui tip de operaţiune militară o reprezintă lanţul logistic de aprovizionare cu astfel de combustibili fosili. Cu cît liniile de aprovizionare sunt mai lungi, ele devin mai vulnerabile. Cu cît vom fi mai puţin dependenţi de asta, vom putea reduce emisiile dar şi să mărim eficienţa trupelor şi a operaţiunilor militare", a spus Stoltenberg.

NATO consideră deja faptul că schimbările climatice vor reprezenta, în viitor, o problemă de securitate globală, iar încălzirea globală va aduce, cu sine, noi crize.

Conform unui raport al ONU, Pământul continuă să se încălzească, iar temperatura globală va crește cu mai mult de 3 grade Celsius la sfârșitul acestui secol, în ciuda micșorării emisiilor de gaze cu efect de seră ca urmare a pandemiei de COVID-19 sau a ultimelor angajamente ori măsuri adoptate la nivel internațional.

În raportul anual redactat de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) se arată că scăderea cu 7% a emisiilor de carbon în anul 2020, determinată de pandemia de coronavirus, va avea un „impact neglijent" asupra fenomenului încălzirii globale, dacă nu e însoțită de o înlocuire rapidă și pe scară largă a combustibililor fosili.

Practic, această micșorare a emisiilor înseamnă o reducere cu doar 0,01 grade a ritmului încălzirii globale până în 2050, spun experții.

 

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3750348
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova