https://www.green-report.ro/frig-extrem-siberia/
Locuitorii din estul Siberiei, din apropierea Cercului Arctic, au parte de o lună de temperaturi mult mai scăzute decât de obicei. O localitate a înregistrat luni dimineață minus 58,3 grade, iar alta a avut parte de minus 50,6 grade - temperatură record în ultimii 15 ani.
„Polul frigului", așa cum mai este denumită zona din apropierea Cercului Arctic, are parte de obicei de temperaturi maxime de până la minus 34 de grade Celsius. Însă, începând de la jumătatea lunii decembrie și până în prezent, termometrele au coborât mult mai jos decât în mod normal.
De atunci, temperaturile sunt sub minus 40 de grade Celsius în regiunea Yakutia, devenind astfel cea mai lungă perioadă din ultimii 14 ani cu temperaturi negative. În Delyankir, care se află în apropierea celui mai friguros loc unde trăiesc oameni de pe Pământ, a fost și mai frig - luni dimineață au fost raportate minus 58,3 grade Celsius.
O altă localitate, Yakutsk, are parte numai de temperaturi minime și maxime în jurul a minus 34 de grade, încă din 8 decembrie. Temperatura a ieșit puțin din tipare luni, 19 ianuarie, când au fost minus 50,6 grade - cea mai scăzută de aici, din ultimii 15 ani.
Frigul extrem, chiar și pentru o regiune ca Siberia, nu este de așteptat să se încheie prea curând. Potrivit meteorologilor de la AccuWeather, temperaturi mai scăzute decât de obicei (între minus 51 și minus 40 de grade) vor mai fi înregistrate cel puțin până la sfârșitul lui ianuarie.
În același timp, mult spre vestul regiunii, partea siberiană a Oceanului Arctic s-a încălzit cu 20 de grade față de temperaturile medii în urma unui val neobișnuit de căldură care a lovit această zonă.
Cele mai afectate de creșterea temperaturilor sunt Marea Kara, Marea Siberiană și Marea Laptev, toate făcând parte din Oceanul Arctic. Una dintre explicații ar fi că acest val de căldură este transportat de curenții de aer din sud, din Oceanul Atlantic de Nord, Scandinavia și Europa de Est.