Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Cinci modalități prin care să gestionezi anxietatea legată de schimbările climatice
Cinci modalități prin care să gestionezi anxietatea legată de schimbările climatice
25.11.2020  
  sursa 
imprimare

 

https://www.green-report.ro/anxietate-schimbari-climatice-2/

 

Cei care sunt interesați de ce se întâmplă cu mediul, care acordă atenție știrilor despre fenomenele extreme din toată lumea și care nu rămân indiferenți în fața previziunilor oamenilor de știință, se confruntă deseori cu episoade de anxietate cauzate de schimbările climatice. Redăm mai jos cinci modalități prin care acestea pot fi gestionate.

 

Asociația Americană de Psihologie (AAP) numește anxietatea sau grijile legate de schimbările climatice și efectele acestora ca eco-anxietate. Într-un studiu în care au fost implicați 2.017 adulți cu vârste între 18 și 34 de ani, cercetătorii au concluzionat că două treimi dintre respondenți au experimentat cel puțin un nivel scăzut de eco-anxietate și peste un sfert au resimțit un stres puternic.

Arthur C. Evans, CEO al Asociației Americane de Psihologie, spune că există totuși metode practice de a gestiona acest stres. Este deosebit de important ca oamenii să obțină un sentiment al controlului, spune el. Și există puține lucruri care îi fac pe oameni să se simtă complet fără control decât posibilitatea ca lumea să se sfârșească.

Iată cinci metode prin care Evans recomandă celor care suferă de eco-anxietate să gestioneze aceste stări:

1.    Informează-te despre schimbările climatice

E important să înțelegi în totalitate ce se întâmplă, spune Evans, și să vezi și părțile rele, dar și pe cele bune. Nu-ți va fi benefic dacă vei citi cele mai rele scenarii, dar vei ignora reușitele activiștilor sau ale ONG-urilor.

2.             Găsește moduri concrete prin care poți să ai impact

Studiul AAP a arătat că jumătate dintre respondenți nu știau de unde să înceapă cu lupta față de schimbările climatice. Deși guvernele și sectoarele private au puterea de a face schimbări radicale, cu un impact major, și oamenii obișnuiți își pot aduce contribuția. De exemplu, pot să consume mai puțină carne roșie, ca să reducă emisiile de carbon. Cei care participă la proteste (precum face Greta Thunberg, de exemplu) atrag atenția asupra unor probleme importante și îi determină și pe alții să li se alăture. O altă măsură eficientă este presarea autorităților pentru a lua măsuri care pot stopa schimbările climatice.

3.             Caută părțile bune

Dacă îți tot apar gânduri despre apocalipsă, care chiar te împiedică să-ți faci planuri de viitor, s-ar putea să fie util să-ți concentrezi atenția pe momentul prezent și pe a găsi ceva pozitiv, chiar și în aceste circumstanțe, a mai spus Evans. Oamenii care-și dezvoltă această abilitate gestionează mai bine stările de eco-anxietate decât cei cărora le este greu să-și ajusteze gândirea, acțiunile și emoțiile.

4.             Abordează toate sursele de stres din viața ta, nu doar schimbările climatice

S-ar putea să simți eco-anxietatea ca fiind ceva unic față de alte surse de anxietate, dar este posibil să resimți stres financiar, în relație, în viața profesională sau chiar stres fizic, ceea ce poate exacerba sentimentele cu privire la schimbările climatice și invers. Este esențial să identifici și ceilalți factori de stres și să soliciți ajutor profesional, dacă este nevoie.

„Cu cât simțiți mai mulți factori de stres, cu atât mai probabil veți simți un stres psihologic mai mare", spune Evans.

5.             Construiește reziliență

Dezvoltarea rezistenței te poate ajuta să lupți cu eco-anxietatea. Evans recomandă creșterea rezistenței prin continuarea dezvoltării unei rețele sociale de prieteni și familie. Un sprijin social și emoțional puternic a fost legat de bunăstare, ajutor material în perioadele dificile și episoade mai scurte de suferință psihologică în urma unui dezastru.

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3750419
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova