https://www.green-report.ro/schimbarile-climatice-efecte/
Schimbările climatice par pentru unii într-un viitor depărtat, deși observă creșterea temperaturilor și lipsa precipitațiilor. Însă există efecte care au deja impact asupra vieților noastre, precum creșterea prețului asigurărilor sau scumpirea alimentelor.
Iată 8 modalități prin care schimbările climatice au deja impact asupra vieții tale:
1. Asigurările premium sunt mai scumpe
Unul dintre efectele creșterii nivelului mării este că asigurările premium devin mai scumpe. Creșterea valorii proprietăților și dezastrele naturale au făcut ca asigurarea medie a unei case în SUA să crească cu 60% în ultimii 10 ani, iar casele din Florida au parte de asigurări premium cu 30% mai scumpe față de anul trecut. Unele companii de asigurări au redus sau chiar au oprit acoperirile din cauza riscului major de fenomene meteo extreme sau de incendii de vegetație, după ce astfel de dezastre au cauzat daune de peste un miliard de dolari în ultimii ani.
2. Prețul caselor se schimbă
Vestea bună este că schimbările climatice duc la scăderea prețurilor caselor din unele zone. Vestea proastă este că prețurile scad deoarece casele prezintă un risc crescut de a cădea în mare. Oamenii de știință prezic că peste 300.000 de case din Statele Unite prezintă risc de inundații până în 2045.
Desigur, notează Mashable, scăderea prețului caselor poate fi influențat major dacă proprietarii cred sau nu în schimbări climatice. Un studiu a descoperit că prețurile erau cu 7% mai mari în zone cu risc, dar populate de persoane care nu cred în previziunile oamenilor de știință. Pentru cei care cred în știință, prețurile mici nu merită riscul.
3. Mărirea diferenței dintre bogați și săraci
Atunci când casele de pe malul mărilor nu mai sunt sigure pentru locuit, bogații se mută în cartiere mai în centrul insulelor sau departe de ape. Aceste cartiere, locuite de obicei de oameni mai săraci, devin astfel mai scumpe.
Comunitățile cu venituri reduse sunt cele mai impactate de dezastre, iar încălzirea globală distanțează și mai mult inegalitatea dintre țări și comunități. De exemplu, în timpul incendiilor de vegetație din 2019-2020 din Australia, cei care livrau mâncarea au continuat să lucreze, deși fumul era foarte dens, pentru că aveau nevoie de bani.
4. Oamenii devin refugiați climatici
Schimbările climatice nu cauzează doar migrarea locală, ci chiar imigrarea internațională, creșterea nivelului mării forțând oamenii din țările cu venituri mici să plece. O astfel de zonă sunt Insulele Marshall, unde locuiesc 58.000 de oameni, și care probabil va fi sub ape până în 2040.
5. Mâncarea devine mai puțin nutritivă
Mai multe studii au demonstrat că niveluri ridicate de dioxid de carbon în atmosferă pot reduce valoarea nutritivă a culturilor, scăzând cantitatea de proteine, fier și zinc din mâncare. Deși acest impact asupra alimentelor încă n-a fost observat, oamenii de știință avertizează că s-ar putea întâmpla până în 2050. Din nou, țările în curs de dezvoltare vor avea cel mai mult de suferit.
6. Mâncarea devine mult mai scumpă și rară
Există deja zone care se luptă cu insecuritatea alimentară, iar experții avertizează că aceste probleme se vor agrava, pe măsură ce schimbările climatice impactează abilitatea oamenilor de a produce și a distribui alimente. Acestea se vor traduce în prețuri mai mari.
7. Valurile de căldură omoară mai mulți oameni
Valurile de căldură reprezintă una dintre principalele cauze de deces legate de vreme în SUA, omorând 600 de oameni pe an. Însă acest număr va crește ca urmare a schimbărilor climatice. Orașele din Statele Unite au acum șase valuri de căldură pe an, față de două, în anii 60. Iar durata acestor valuri a crescut de la 20 de zile la 70.
8. Te îngrozește viitorul
Un studiu recent în care au fost analizați 2.017 adulți din SUA a demonstrat că două treimi dintre respondenți au simțit, la un anumit nivel, eco-anxietate (definită ca anxietate cauzată de schimbările climatice).
„Din fericire, există pași pe care poți să-i faci ca să-ți gestionezi starea mentală. Unul dintre aceștia este să votezi politicieni care vor lua măsuri față de schimbările climatice", notează Mashable.
Potrivit unui studiu din 2017, 71% din emisiile de gaze cu efect de seră erau generate de doar 100 de companii.