Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Studiu: oceanele se încălzesc mult mai repede decât se estima
Studiu: oceanele se încălzesc mult mai repede decât se estima
14.01.2019  
   
imprimare

 

https://www.green-report.ro/studiu-oceanele-se-incalzesc-mult-mai-repede-decat-se-estima/

 

Oceanele lumii se încălzesc la o rată mult mai mare decât se estima până acum, conform unui nou studiu care stârnește îngrijorarea privind progresul rapid al schimbărilor climatice.

 

Apa caldă ocupă mai mult spațiu, proces cunoscut ca dilatare termică. Acest proces ar putea contribui cu 30 de centimetri la nivelul mării până la sfârșitul secolului, pe lângă creșterea cauzată de topirea gheții. Oceanele mai calde sunt de asemenea un factor major în agravarea furtunilor, a uraganelor și a precipitațiilor abundente.

Oceanele captează căldură într-un mod atât de eficient încât ar avea nevoie de mai multe decenii pentru a se răci, chiar și în scenariul în care emisiile de gaze cu efect de seră ar fi reduse rapid.

Noul raport a analizat patru studii publicate între 2014 și 2017, putând astfel să contureze cea mai completă imagine de până acum a încălzirii oceanelor.

Zeke Hausfather, co-autor al studiului, a explicat că 2018 a fost cel mai cald an pentru oceane, la fel ca 2017 și 2016.

Oceanele absorb peste 90% din energia în exces ajunsă în atmosferă din cauza gazelor cu efect de seră și joacă un rol vital în sistemul climatic al lumii. Însă rolul lor a fost ignorat pentru mulți ani, unele dintre motive fiind lipsa datelor și dificultatea de a studia mediul marin. În ultimii ani, oamenii de știință au ajuns să înțeleagă importanța oceanelor.

Conform unui studiu recent, în fiecare an pentru ultimii 25 de ani, oceanele au absorbit o cantitate de energie de 150 de ori mai mare decât cea utilizată pentru a genera energie la nivel global, cu 60% mai mult decât estimările precedente.

Un alt studiu arăta că peste 90% din căldura captată de emisiile de gaze cu efect de seră a fost absorbită de oceane, care au fost încălzite cu echivalentul energiei degajate de o explozie de bombă nucleară pe secundă în ultimii 150 de ani.

Încălzirea ar putea afecta și curenții marini din jurul lumii, având consecințe încă necunoscute.

În ultimul deceniu, o rețea de 4.000 de balize cunoscute ca Argo au oferit date fără precedent privind temperatura, salinitatea și acidifierea oceanelor.

 

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3754461
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova