Experții Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile (IRENA) susțin că în R. Moldova există un potențial imens de producere a energiei electrice din surse regenerabile, care este estimat la peste 20 de gigawați (GW) de putere instalată. Totuși, doar o mică parte a fost valorificată până în prezent.
În raportul Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile se menționează că rolul energiei regenerabile în R. Moldova este foarte limitat, iar cea mai mare parte a energiei este generată de instalații care utilizează gazele naturale (380 MW).
Țara noastră este dependentă foarte mult de resursele de import, care au o pondere de circa 86%, potrivit datelor din 2015.
Experții menționează o slabă valorificare a energiei eoliene în R. Moldova și planuri moderate de majorare a acesteia. Doar 1,1 MW de instalații eoliene au fost montate până în 2015, față de 149 MW care sunt planificate până în 2020.
Totuși, cei de la IRENA susțin că țara noastră are cel mai mare potențial de dezvoltare a energiei regenerabile din regiune. Acest lucru este valabil în cea mai mare măsură în cazul energiei eoliene, pentru care există posibilitatea de a monta instalații cu o putere de 20 GW la un cost competitiv și cu un scenariu investițional minim. De asemenea 20% din potențialul de energie fotovoltaică (1GW) poate fi considerat interesant pentru investitori.
Cele mai bune locații pentru instalațiile eoliene ar oferi posibilitatea de a produce electricitate cu un cost de pe piață (LCOE) de 60 euro/ MWh și 85 euro/MWh pentru energia fotovoltaică.
Experții Agenției menționează că actuala legislație de stimulare a producerii energiei regenerabile nu este considerată atractivă de investitori. Ea este bazată pe calcularea tarifului pentru diferite tipuri de producători, în funcție de posibilitatea de a recupera investițiile într-o anumită perioadă. O nouă lege care va intra în vigoare din martie 2017 propune un sistem bazat pe licitații.
Astfel, producătorii de energie regenerabilă care au capacități instalate de până la 10 kW vor fi eligibili pentru a primi un tarif de la ANRE. Producătorii cu instalații mai mari vor trebui să participe la licitații pentru a avea posibilitatea de a vinde energia electrică în rețea.
Experții IRENA menționează că rămâne de văzut dacă noul instrument va fi unul efectiv pentru a crește ponderea energiei regenerabile produse în R. Moldova.