Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Temperaturile globale, mai mari cu 1°C față de epoca preindustrială
Temperaturile globale, mai mari cu 1°C față de epoca preindustrială
10.11.2015  
   
imprimare

 

http://www.green-report.ro/temperaturile-globale-stabilite-pentru-a-ajunge-la-1c-marker-pentru-prima-data/

 

Institutul meteorologic britanic informează că în 2015 temperaturile globale sunt cu 1°C mai mari decât în epoca preindustrială, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

 

„Pe baza datelor strânse între ianuarie și septembrie, programul HadCRUT, gestionat împreună de Met Office și unitatea de cercetări asupra climei de la Universitatea East Anglia, arată că temperaturile medii globale în 2015 sunt cu 1,02 grade Celsius mai mari decât în epoca preindustrială" (1850-1900), arată institutul într-un comunicat.

Acordul la care țările intenționează să ajungă la COP21 (30 noiembrie - 11 decembrie) ar trebui să permită limitarea creșterii temperaturii mondiale la 2 grade Celsius față de nivelul din era preindustrială.

„Am asistat la un puternic fenomen El Nino care s-a manifestat în Pacific în acest an, lucru care va avea impact asupra temperaturilor mondiale", afirmă Stephen Belcher, director al Met Office Hadley Center. „Am avut și în trecut evenimente similare, dar este prima oară că atingem pragul de 1 grad Celsius și este evident că influența umană duce clima din prezent spre un teritoriu necunoscut", adaugă el.

Fenomenul climatic El Nino, care se produce aproximativ din cinci în cinci ani, se manifestă prin încălzirea apelor de la suprafața Oceanului Pacific central și oriental, determinând diverse perturbări ale climei în mai multe regiuni ale lumii.

„Acest an marchează o premieră importantă, dar acest lucru nu înseamnă că, de acum, temperatura anuală va fi cu un grad mai mare sau mai mică decât în era preindustrială fiindcă variațiile naturale vor juca mereu un rol în temperaturile anuale", precizează Peter Stott, care se ocupă cu monitorizarea climei la Centrul Hadley. „Totuși, în contextul în care lumea va continua să se încălzească în deceniile următoare, vor exista tot mai mulți ani care vor trece pragul de 1 grad Celsius, acest lucru devenind în cele din urmă normă", adaugă el.

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3756002
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova