Conform estimărilor Băncii Mondiale, în 2030, aproximativ un miliard de oameni vor trăi în sărăcie. Situaţia a 100 de milioane dintre aceştia va fi cauzată de fenomene precum secete, inundaţii sau creşterea nivelurilor mărilor şi oceanelor. Singura soluţie pare a fi investiţia în măsuri de combatere, iar nu de prevenire.
În următorii 15 ani, fenomenele meteo extreme şi creşterea nivelului mărilor ar putea aduce în pragul sărăciei încă 100 de milioane de oameni. Avertismentul aparţine Băncii Mondiale, care estimase anterior că, până în 2030, alte 900 de milioane vor trăi în condiţii de sărăcie extremă, dacă nu se adoptă politicile necesare pentru a progresa. În acest moment, peste 10% din populaţia lumii se află în această situaţie.
Preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, şi-a exprimat îngrijorarea referitoare la impactul schimbărilor climatice asupra persoanelor dezavantajate:
Schimbările climatice îi afectează cel mai tare pe cei săraci, iar provocarea noastră este să prevenim ca zeci de milioane de oameni să experimenteze sărăcia extremă, din cauza acestora.
Directorul Departamentului de Schimbări Climatice din cadrul Băncii Mondiale, John Roome, recomandă o abordare unitară a celor 2 probleme:
Cea mai bună soluţie este adoptarea unei strategii integrate, care să vizeze deopotrivă reducerea sărăciei şi lupta împotriva schimbărilor climatice.
Specialiştii Băncii Mondiale pun pe seama schimbărilor climatice fenomene precum scăderea randamentului culturilor, frecvenţa mai mare a inundaţiilor care afectează îndeosebi proprietăţile locuitorilor din comunităţi sărace şi incidenţa crescută a unor boli precum malaria.
Ei avertizează că populaţia din zone defavorizate este cea mai afectată, întrucât, de obicei, deţine terenuri deja degradate şi case prost construite, adesea neasigurate împotriva calamităţilor naturale. Gospodăriile din Africa Sub-Sahariană şi cele din Africa de Sud vor fi cele mai afectate.
Care sunt soluţiile, în lipsa unui acord climatic decisiv
În lipsa unor politici decisive pentru reducerea încălzirii globale, raportul Băncii Mondiale recomandă guvernelor să investească în măsuri de adaptare la schimbările viitoare. Printre sugestii, se numără construirea unor mecanisme de protecţie împotriva inundaţiilor şi a unor sisteme de avertizare timpurie, dar şi îmbunătărirea rezistenţei culturilor la condiţiile meteo.
Raportul Băncii Mondiale dă ca exemplu un program naţional implementat în Etiopia în timpul foametei din 2011, prin care oamenii au primit mâncare şi bani ca răsplată pentru implicarea în proiecte comunitare.
În total, ar fi nevoie de investiţii în valoare de un trillion de dolari. Banca Mondială atrage însă atenţia că aceste investiţii ar trebui să ţină cont de evoluţiile viitoare. Altfel, riscăm să construim infrastructură în zone care vor fi inundate, odată cu creşterea nivelului mărilor, de exemplu.