Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Comentariu: Clima se schimbă sub ochii noştri
Comentariu: Clima se schimbă sub ochii noştri
08.08.2015  
   
imprimare

http://www.dw.com/ro/comentariu-clima-se-schimb%C4%83-sub-ochii-no%C5%9Ftri/a-18636064

Germania este toropită de caniculă. De vină sunt şi schimbările climatice. De aceea a venit vremea, consideră Jens Thurau, ca problemele de mediu să revină în actualitate cu rezultate concrete.

În Germania este foarte cald. Ziarele abundă de sfaturi cum să te comporţi la o temperatură de 40 de grade Celsius. Odihnă, zero stres, stat la umbră, băut multe lichide. Cupola din sticlă a Reichstagului a fost de mai multe ori închisă la Berlin în săptămâna ce se încheie fiindcă turiştii riscau să leşine din cauza temperaturilor înalte. În landul Baden-Württemberg, poliţia aproape că imploră conducătorii auto să respecte limitarea vitezei la 80 de kilometri pe oră acolo unde autostrada este din beton. Fiindcă, din cauza caniculei, plăcile "pot de la o secundă la alta să salte în sus, formând un soi de trambulină". În fine, arbori seculari aflaţi în parcul Palatului Sanssouci din Potsdam, care au rezistat războaielor şi pustiirii de-a lungul timpului, sunt acum serios periclitaţi. Specialiştii îşi fac griji pentru arborii plantaţi pe vremea regelui prusac Frederic cel Mare. El a trăit între anii 1712-1786.

Pe atunci nu era vorba despre schimbări climatice. De altfel, mulţi dintre germani cred şi astăzi că schimbările climatice au loc altundeva. Poate în Africa, unde seceta şi foametea provoacă războaie şi valuri de refugiaţi, poate la poli, unde se topeşte gheaţa. Într-adevăr, oamenii din Europa Centrală scapă încă relativ ieftin de pe urma efectelor gazelor de seră. Dar numai relativ ieftin, după cum se poate vedea acum. Desigur, regula conform căreia un eveniment meteo extrem nu demonstrează schimbarea climei rămâne valabilă. Dar toţi experţii sunt de părere că valurile de căldură se vor înteţi tot mai tare şi în Germania. Ei şi pot dovedi asta.

În martie anul acesta, când prognozele indicau deja o vară fierbinte, renumitul Institut de Cercetări Climatice (PIK) din Potsdam a publicat un studiu în revista de profil Science purtând următorul titlu: "Împuţinarea furtunilor de vară stimulează valurile de căldură". Pe scurt, meteorologii avertizează că schimbările climatice provocate de om stimulează topirea gheţii la Polul Nord. Apa rămasă fără gheaţă la suprafaţă stochează mai bine căldura soarelui decât un gheţar care o reflectă. Astfel apa devine tot mai caldă în nordul extrem şi încălzeşte şi aerul de deasupra. Prin aceasta se estompează diferenţa între aerul rece şi straturile de aer cald din sud. Vântul şi furtunile rezultate în urma ciocnirii celor două fronturi atmosferice devin tot mai reduse. În vreme de caniculă, aerul stă deci pe loc mai multă vreme decât înainte.

Schimbările climatice există aşadar. Nu numai în insulele din Pacific ameninţate să fie curând înghiţite de ape, ci şi în Europa Centrală. Toată lumea ştie de fapt asta, excepţie făcând câţiva ideologi din SUA, mânaţi de diverse interese economice. Ce lipseşte este acţiunea. Se impun renunţarea la energia fosilă şi investiţiile în surse regenerabile. Este nevoie şi de o altă mobilitate care să nu mai pună accent pe automobil. Pădurile au şi ele nevoie de protecţie sporită. Un oarecare optimism se justifică în ultima vreme după ani de stagnare. China devine tot mai conştientă de această problematică, preşedintele Obama şi-a prezentat iniţiativa de mediu. Este posibil deci ca la Paris să se semneze în decembrie un acord internaţional de mediu care să şi merite această titulatură.

Cu toate acestea, perioadele de caniculă vor fi probabil tot mai frecvente în Germania. Ar fi bine să ne pregătim pentru ele. Adică odihnă, zero stres, mult lichid şi stat la umbră.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3756520
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova