Compania italiana Conergy a anuntat in cadrul targului Renexpo ca va construi un nou parc fotovoltaic de 2 MW in zona municipiului Slobozia, dar si primul sau acoperis fotovoltaic in Bucuresti.
Proiectul solar de la Slobozia se intinde pe o suprafata de circa 4 hecare, echivalentul a 3 terenuri de fotbal, iar cele peste 8.000 de module vor produce peste 2.700 de MW ora de energie solara pe an, suficienta pentru 770 de gospodarii. In acelasi timp, parcul fotovoltaic dezvoltat de Conergy va preveni emisia a peste 1.400 de tone de dioxid de carbon, echivalentul a circa 700 de masini.
"In prezent, Romania acopera circa doua treimi din cererea de energie din surse interne. Parcurile fotovoltaice dezvoltate la scara larga vor juca un rol din ce in ce mai important in asigurarea necesarului in crestere de energie electrica din surse interne in viitor. Avem in plan dezvoltarea activitatii in acest segment in anii urmatori si mai ales incheierea unor parteneriate cu dezvoltatori locali, pentru a crea, pe termen lung, o retea bazata de incredere, cum am facut-o si pe piata italiana. Datorita expertizei intensiva in planificarea si implementarea unor proiecte ample, oferim investitorilor locali si straini atat calitate, cat si o siguranta ridicata a investitiilor", a declarat Giuseppe Sofia, CEO Conergy Italia.
De asemenea, reprezentantii companiei au anunta ca acoperisul fotovoltaic va fi instalat pe o hala cu suprafata de 8.200 metri patrati, apartinand unuia dintre cei mai mari producatori de bauturi carbogazoase din Bucuresti.
Intalatia fotovoltaica de 2.200 de module va livra 566.000 kWh energie regenerabila pe an care va fi transmisa prin 17 invertoare in reteaua locala de energie. Aceasta cantitate este suficienta pentru circa 160 de gospodarii din Capitala. In acelasi timp, instalatia va preveni emisia a circa 280 de tone de dioxid de carbon in fiecare an, echivalentul cantitatii pe care ar putea sa o absoarba 28 de hectare de padure.
Giuseppe Sofia: "Speram ca noul cadrul legislativ sa redea stabilitatea pentru planificarea de proiecte viitoare"
"Prin sistemul de cota obligatorie si prin eliberarea de Certificate Verzi, Romania a facut in ultimele 12 luni un efort intens in a spori investitiile in energie regenerabila. In acest an, pana la 14% din energia utilizata de romani va proveni din surse regenerabile, iar targetul pana in 2019 este de 20%. Insa, in ultimele saptamani, au existat numeroase incertitudini in piata din cauza discutiilor politice in privinta suportului oferit de stat. Speram ca noua legislatie sa confere o mai mare securitate in planificare - nu doar pentru compania noastra, dar mai ales pentru toti clientii care doresc sa investeasca in aceasta piata si pentru proiectele aflate in faza incipienta", a explicat Sofia.
Parcul Conergy nu se bazeaza pe un sistem feed in tariff pentru a deveni profitabil ci pe Contracte de Achizitie de Energie (PPA) si pe Certificate Verzi. Cu aceste PPA-uri, furnizorul de energie achizitioneaza energie solara la un pret fix. Pentru a indeplini cota de energie regenerabila ceruta de stat, furnizorii pretind si un anumit numar de Certificate Verzi. Daca nu ating cota ceruta, furnizorii trebuie sa achizitioneze restul de certificate. Certificatele care nu au putut fi vandute in termen de 1 an vor fi cumparate de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) la pretul minim fixat.
Din cauza cresterii preturilor energiei electrice pentru gospodarii si companii ca rezultat al tranzactionarii certificatelor si a estimarii costurilor certificatelor recumparate de catre ANRE, Guvernul ia masuri de economisire. In acest moment, sistemele fotovoltaice cu o capacitate de pana la 10 MW primesc 6 Certificate pentru fiecare MW/h regenarabil pentru o perioada de 15 ani. Cu toate acestea, noua lege are in vedere ca 4 dintre cele 6 certificate sa fie emise imediat, iar 2 sa fie amanate pana in primavara lui 2017. De asemenea, parcurile fotovoltaice construite pe teren agricol sau declarat ca atare nu vor mai primi pe viitor Certificate Verzi. Legea prevede restrictii pentru vanzarea Certificatelor pe viitor, planul fiind acela de a le comercializa centralizat pe piata OPCOM (Operatorul Pietei de Energie Electrica si de Gaze Naturale din Romania).
ANRE planuieste sa reduca suportul la 3 certificate pe MW/h de energie regenerabila pe termen mediu. Alte schimbari includ limitarea extinderii retelei in functie de targetul de energie setat de Guvern.