http://unimedia.info/stiri/azi-este-sarbatorita-ziua-mondiala-a-mediului-61644.html
Astăzi este sărbătorită Ziua Mondială a Mediului. Aniversarea zilei a fost instituită în 1972 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru celebrarea Conferinței „Ecologia Umană" de la Stockholm și reprezintă elementul cel mai important al „Programului pentru Mediu" al Națiunilor Unite (UNEP). Se sărbătoreşte în circa 100 de ţări ale lumii, transmite UNIMEDIA.
Prin Hotărârea de Guvern nr.452 din 02 iunie 2010, în Republica Moldova, ziua de 5 iunie a fost proclamă sărbătoare profesională - Ziua lucrătorilor din domeniul protecţiei mediului.
Totodată, în cadrul unui interviu pentru MOLDPRES, ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru, a subliniat acțiunile care au fost întreprinse în domeniul managementului deşeurilor şi substanţelor chimice pe teritoriul Republicii Moldova.
„În domeniul managementului deşeurilor şi substanţelor chimice am reuşit să aprobăm o strategie cu suportul Agenţiei pentru dezvoltare din Cehia, să ambalăm şi să transportăm peste hotare pentru nimicire circa 45 tone de pesticide din cele 200 tone planificate. Urmează să continuăm lucrul în acest sens, inclusiv eliminarea a încă 250 tone de pesticide din alte cinci depozite raionale. Din sursele financiare ale Fondului Ecologic Naţional au fost colectate, reambalate, evacuate şi distruse 69 de tone de reactive chimice învechite din laboratoarele a 918 instituţii de învăţămînt preuniversitar din 32 raioane. În domeniul protecţiei şi conservării diversităţii biologice a fost prezentată Parlamentului iniţiativa Guvernului de a crea primul Parc Naţional din Republica Moldova, cu o suprafaţă de circa 45 000 ha, care va cuprinde 28 de localităţi în 4 raioane din centrul ţării", a declarat Șalaru.
În același context, sursa a menționat despre negocierile cu donatorii internaționali, care au oferit țării noastre circa 160 de milioane de euro pentru implementarea a peste 30 de proiecte de mediu: „Aceste mijloace au fost direcţionate spre implementarea reformelor în domeniile apă, canalizare şi managementul deşeurilor, conservarea biodiversităţii, reducerea riscurilor la hazarde naturale etc. Au fost negociate şi semnate noi Acorduri şi Memorandumuri de colaborare în domeniul protecţiei mediului între guvernele şi instituţiile de resort din România, Estonia, Israel, Turcia şi Ucraina", a conchis ministrul.