Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Secetele din Amazon provoacă panică în rândul oamenilor de ştiinţă
Secetele din Amazon provoacă panică în rândul oamenilor de ştiinţă
05.02.2011  
   
imprimare
http://www.descopera.ro/dnews/7951117-secetele-din-amazon-provoaca-panica-in-randul-oamenilor-de-stiinta

Cele două perioade de secetă severă ce au lovit în ultimii ani zona Amazonului ridică semne de întrebare despre viitorul regiunii ca filtru al emisiilor de carbon.

O secetă rară, care a lovit regiunea în 2005, a fost considerată drept un eveniment ce se petrece o dată la 100 de ani. Însă, în 2010, regiunea a fost lovită de o secetă şi mai severă, anunţă o echipă de cercetători britanici şi brazilieni în jurnalul Science.
Dat fiind că cele două secete au dus la moartea a multor copaci, oamenii de ştiinţă spun că pădurea amazoniană nu va mai putea absorbi la fel de mult dioxid de carbon din atmosferă pe cât reuşea în anii precedenţi. Astfel, se pierde un element important în lupta împotriva poluării la nivel global.
Mai rău, copacii ce putrezesc vor elibera în atmosferă aproximativ 5 miliarde de tone de dioxid de carbon în următorii ani, un nivel aproape echivalent cu totalitatea emisiilor de dioxid de carbon ale SUA în 2009 (5.4 miliarde de tone).
"A avea două evenimente de o asemenea magnitudine la un interval atât de scurt este extrem de neobişnuit, însă, din păcate, este în concordanţă cu modelele climatice ce iau în calcul încăzirea globală. Acestea prevăd un viitor sumbru pentru zona Amazonului", explică Simon Lewis, autorul studiului şi cercetător la Universitatea din Leeds.
"Pădurile amazoniene nu vor putea absorbi, ca de obicei, 1.5 miliarde de tone de dioxid de carbon din atmosferă în 2010 şi în 2011", susţine studiul.
Celălalt co-autor al studiului, Paulo Brando, un om de ştiinţă brazilian, a ţinut să precizeze că "rezultatele noastre ar trebui văzute drept o estimare iniţială". El a adăugat: "nu am luat în calcul emisiile de dioxid de carbon provocate de incendii, care de obicei acoperă zone vaste din pădurea amazoniană în perioadele cu temperaturi ridicate; aceste incendii eliberează mult dioxid de carbon în atmosferă".
Principala grijă a cercetătorilor este că aceste evenimente ar putea provoca un cerc vicios: "Dacă emisiile sporite de dioxid de carbon provoacă mai multe perioade secetoase, care duc, la rândul lor, la emisii sporite de gaze, s-ar crea un ciclu extrem de îngrijorător".
"Dacă evenimente de acest tip vor începe să se petreacă mai des, pădurile Amazonului îşi vor schimba rolul: din principalul aliat împotriva poluării, ce absoarbe dioxidul de carbon, ele ar deveni unul din cei mai mari emiţători de astfel de gaze, accelerând procesul de schimbare climatică la nivel global", au conchis cercetătorii.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3763669
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova