Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Inainte de Copenhaga: UE face pasi prudenti | Tot mai mult pesimism in legatura cu un acord global
Inainte de Copenhaga: UE face pasi prudenti | Tot mai mult pesimism in legatura cu un acord global
04.11.2009  
   
imprimare
http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_18642/euractiv.html

Liderii UE au cazut de acord, la Consiliul European de la sfarsitul saptamanii trecute, sa sprijine eforturile tarilor in curs de dezvoltare in lupta cu schimbarile climatice. Desi au spus ca ar fi nevoie de 100 de miliarde de euro, ei nu s-au pus insa de acord in privinta sumelor la care sa se angajeze Uniunea Europeana.
Intre 22 si 50 de miliarde anual ar trebui sa provina din finantari publice internationale. Comentatorii spun ca decizia Uniunii in privinta angajamentului financiar a fost amanata pana dupa conferinta ONU din decembrie, de la Copenhaga. UE va astepta din partea celorlalte state dezvoltate "angajamente comparabile", inainte sa decida cat va scoate din buzunar, se intelege din concluziile Consiliului.
Liderii s-au pus de acord ca o finantare rapida de 5-7 miliarde de euro va trebui realizata pentru perioada 2010-2012, inainte de intrarea in vigoare a unui nou tratat pentru clima. Partea care va reveni Uniunii nu va fi insa stabilita decat dupa Copenhaga.
Presedintia suedeza, sprijinita de Marea Britanie si alte state, a cedat in fata cererilor venite din partea unui grup de noua state estice (printre care si Romania), conduse de Polonia, care isi pun problema ca vor ajunge sa plateasca mai mult decat isi permit. De aceea esticii au cerut ca orice contributie la fonduri de acest tip sa se faca voluntar.
Sefii de stat si de guvern au concluzionat ca va trebui format un grup de lucru "care sa ia in considerare capacitatile de finantare are fiecarei tari," dupa cum s-a exprimat presedintele francez Nicolas Sarkozy dupa summit.
Tinta ambitioasa pe termen lung
Liderii au sprijinit tinta de reducere, pana in 2050, a emisiilor colective ale tarilor dezvoltate cu 80-95% fata de nivelurile din 1990.
Pesimism si critici, la nivel mondial
Oficialii de rang inalt si negociatorii din intreaga lume au inceput sa aiba, in ultimele zile, viziuni destul de pesimiste legate de posibilitatea ajungerii la un acord in privinta incalzirii globale la conferinta de la Copenhaga de luna viitoare. Guvernul britanic a recunoscut chiar ca nu exista nici o sansa de a se ajunge la un tratat cu prevederi obligatorii pentru semnatari.
Inaintea rundei finale de negocieri, desfasurata saptamana aceasta la Barcelona, seful Panelului International al Schimbarilor Climatice, i-a criticat dur pe liderii mondiali pentru lipsa de vointa. Rajendra Pachauri a spus: "Le-am oferit tuturor liderilor lumii o viziune foarte intunecata a ceea ce ne spune stiinta si acest lucru ar trebui sa ne motiveze pe toti, dar mi-e teama ca nu vad dovezi ale acestei motivari in stadiul actual."
"Stiinta a fost data la o parte si spatiul ramas a fost umplut cu miopie politica, in conditiile in care fiecare tara incearca acum sa-si protejeze propriile interese inguste pe termen scurt. Le e teama sa duca negocierile mai departe pentru ca ar trebui sa faca compromisuri in privinta acestor interese."


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3780104
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova