Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Donatiile climatice pentru tarile sarace, facute publice on-line
Donatiile climatice pentru tarile sarace, facute publice on-line
03.09.2010  
   
imprimare
http://www.green-report.ro/stiri/donatiile-climatice-pentru-tarile-sarace-facute-publice-line

ONU a lansat astazi un website prin care va controla daca statele dezvoltate isi respecta promisiunea de a contribui la fondul de 30 miliarde de dolari menit sa sprijine tarile sarace sa se adapteze la efectele schimbarilor climatice, relateazaReuters.

Site-ul www.faststartfinance.org cuprinde pana acum donatiile garantate de sase state europene, printre care Germania si Marea Britanie, si donatiile primite de cele 27 de tari beneficiare, precum Bangladesh sau Insulele Marshall.
Statele dezvoltate au promis, in cadrul summitului climatic ONU de la Copenhaga, din 2009, ca vor veni in ajutorul natiunilor sarace cu noi fonduri climatice, care se vor apropia de un total de 30 miliarde de dolari pana in 2012. Insa pana acum, nu a existat niciun website oficial care sa monitorizeze aceste donatii.
Fondul de 30 miliarde de dolari este menit sa ajute pe termen scurt tarile sarace sa isi limiteze dependenta de combustibilii fosili si sa treaca la energii regenerabile precum cea eoliana, solara sau hidro, dar si sa se adapteze la inundatii, valuri de caldura, secete sau alunecari de teren cauzate de schimbarile climatice.
O dovada de bune intentii
Contributia financiara va fi publicata pe site direct de catre statul care o face. „Am facut apel la cat mai multe natiuni sa se alature initiativei”, a declarat ministrul olandez al Mediului, Tineke Huizinga, in cadrul intalnirii de la Geneva.
ONU descrie site-ul ca un pas catre construirea increderii intre natiunile industrializate si cele in curs de dezvoltare, inaintea summitului climatic de la Cancun.
Tarile sarace spun ca banii promisi sunt un test pentru natiunile dezvoltate, care vor demonstra prin donatiile pe care le fac cat sunt de dispuse sa conduca lupta impotriva schimbarilor climatice, mai ales in vreme de criza.
SUA si Japonia, cei mai mari emitatori de gaze cu efect de sera din lume, nu si-au publicat inca donatiile pe website.
Discutii neoficiale la Geneva
Ministrii Mediului din 46 de tari industrializate, emergente sau in curs de dezvoltare s-au reunit zilele acestea la Geneva pentru a discuta despre dosarul privind ajutorul financiar ce ar trebui acordat celor mai sarace tari, cu doar cateva luni inaintea summit-ului pentru schimbari climatice ce va avea loc la Cancun, in Mexic.
La reuniunea de la Geneva nu va fi luata nicio decizie formala, insa, in cazul in care se vor observa progrese, acestea vor fi folosite la discutiile oficiale de la Cancun.
Negociatorii celor 194 de tari membre ale Conventiei ONU (Organizatia Natiunilor Unite) privind schimbarile climatice se vor reuni la Tianjin (China) in octombrie, pentru a pregati summitul de la Cancun.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3765484
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova