print
Fenomen bizar după erupția vulcanului din La Palma. De ce sunt periculoși norii circulari apăruți
06.10.2021

 

https://www.digi24.ro/stiri/externe/fenomen-bizar-dupa-eruptia-vulcanului-din-la-palma-de-ce-sunt-periculosi-norii-circulari-aparuti-1691839

 

O formațiune ciudată de nori, observată deasupra conului vulcanului din Canare, a stârnit fascinație pe internet, atât în rândul publicului larg, cât și a meteorologilor. Norii, în cercuri concentrice, seamănă cu undele care apar pe suprafața unui lac atunci când aruncăm o piatră.

 

Este vorba despre inversiune termică, a declarat la Digi24 expertul climatolog Roxana Bojariu.

"Avem în straturile joase ale atmosferei o scădere a temperaturii, pe măsură ce se ating înălțimi tot mai mari. Se produc uneori și inversiuni în această evoluție și deasupra unui strat de aer până la 5 kilometri s-a produs acea inversiune, care inhibă mișcările ascendente. Deci, mișcarea ascendentă din erupție nu poate merge mai sus de 5 kilometri, iar acel acel material din erupție e răspândit în plan orizontal.

Sunt impulsuri eruptive distincte la anumite intervale și atunci apare această împrăștiere sub formă de cercuri concentrice", a explicat Roxana Bojariu.

Dacă apar aceste cercuri concentrice, este risc mai mare de ploi acide și gaze toxice în zona vulcanului cu risc asupra comunităților locale, a spus expertul climatolog.

 

 

 

Tel. +373 22 232247
Fax +373 22 232247
Copyright © 2022 "I.P. UIPM". Toate Drepturile Rezervate