print
Încălzirea globală schimbă curenții oceanici din Atlantic. Lumea se va confrunta cu schimbări drastice ale vremii
10.08.2021

 

https://www.digi24.ro/stiri/externe/incalzirea-globala-schimba-curentii-oceanici-din-atlantic-lumea-se-va-confrunta-cu-schimbari-drastice-ale-vremii-1628677

 

Emisiile de gaze cu efect de seră care sunt propagate în aer și încălzesc atmosfera riscă să destabilizeze sistemul actual al curenților oceanici. Sistemul actual al curenților Oceanului Atlantic, care reprezintă un motor al climatului din emisfera nordică, ar putea fi slăbit într-o asemenea măsură încât să conducă în curând la mari schimbări ale vremii în lume, potrivit unui studiu citat de NBC News

 

Circulația Meridiană de Răsturnare a Atlanticului (AMOC) este componenta integrată zonal a curenților de suprafață și adâncimi care transportă apă caldă de la tropice spre nord în Atlanticul de Nord.

Pe măsură ce atmosfera se încălzește din cauza emisiilor crescute de gaze cu efect de seră, fundul oceanului începe să înmagazineze tot mai multă căldură. În aceste condiții, o eventuală destabilizare profundă a sistemului curenților oceanului ar putea avea consecințe grave pentru sistemele meteorologice mondiale.

Modelele climatice au arătat că AMOC a ajuns la cel mai slab nivel din ultimii 1.000 de ani. Cu toate acestea, studiul nu a putut preciza dacă slăbirea se datorează unei modificări a circulației curenților sau este legată de pierderea stabilității fluxului.

 

 

 

Tel. +373 22 232247
Fax +373 22 232247
Copyright © 2021 "I.P. UIPM". Toate Drepturile Rezervate