print
Studiu: Marea mai caldă din Arctica, responsabilă de valurile de frig din Europa
02.04.2021
sursa//https://stirileprotv.ro/stiri/stiinta/studiu-marea-mai-calda-din-arctica-responsabila-de-valurile-de-frig-din-europa.html,

 

https://stirileprotv.ro/stiri/stiinta/studiu-marea-mai-calda-din-arctica-responsabila-de-valurile-de-frig-din-europa.html

 

Marea Arctică, de pe care gheaţa dispare sub efectul încălzirii climei, contribuie în mod direct la ninsorile abundente din Europa, cum ar fi episodul glacial din 2018 supranumit „Bestia din Est", conform unui studiu publicat joi, relatează AFP.

 

Acest eveniment, care a paralizat o mare parte din nordul Europei în februarie şi martie 2018, a provocat daune de peste un miliard de euro pe zi doar în Regatul Unit, transmite Agerpres.

Potrivit unui studiu publicat joi în revista Nature Geoscience, aceste furtuni de zăpadă excepţionale au fost o consecinţa directă a apelor „anormal de calde" din Marea Barents, 60% din suprafaţa căreia a rămas fără gheaţa marină cu câteva săptămâni înainte de acest eveniment supranumit „Bestia din Est" în Marea Britanie, „tunul de zăpadă" în Suedia sau fenomenul „Moscova-Paris" în Franţa.

Odată cu încălzirea Arcticii, mai rapidă decât în restul planetei, vortexul polar, o zonă de aer rece şi presiune scăzută tipică polilor în timpul anotimpurilor reci, manifestă o tendinţă mai mare de deplasare spre sud.

„Ceea ce am constatat este că banchiza este într-adevăr un înveliş deasupra oceanului", a explicat autoarea principală a studiului, Hannah Bailey, de la Universitatea din Oulu, Finlanda.

 

 

 

Tel. +373 22 232247
Fax +373 22 232247
Copyright © 2021 "Oficiul Schimbarea Climei". Toate Drepturile Rezervate