print
Mai mult de 2.500 de orașe au început să lupte pe cont propriu împotriva schimbărilor climatice
21.06.2017

 

http://www.green-report.ro/schimbarile-climatice-2-500-orase/

 

Începând cu Oslo și până în Sydney, orașele lumii au început să ia măsuri împotriva schimbărilor climatice, fapt ce creează tensiuni între municipalități și guverne, care controlează politicile de mediu și pe cele din domeniul transportului, informează Reuters

 

Mai mult de 2.500 de orașe au emis planuri pentru a reduce emisiile de carbon pe care le-au trimis către ONU încă de la sfârșitul lui 2014. Chiar dacă pentru moment nu există statistici oficiale, multe dintre țintele impuse la nivel de oraș sunt mult mai ambițioase decât cele setate de guvernele care au semnat Acordul Climatic la Paris în 2015. Mai mult decât atât, Acordul pentru Climă nu nu obligă orașele, regiunile sau companiile să-și impună ținte de reducere a emisiilor de carbon.

Aproape jumătate din populația lumii trăiește în zonele urbane, ceea ce înseamnă că municipalitățile vor putea să determine dacă trecerea de la combustibili fosili la energie curată, înțelegere agreată peste 200 de națiuni la Paris, va avea succes sau va eșua.

„Orașele încep să introducă limitările lor din trecut în politici la nivel național. Vor fi din ce în ce mai multe conflicte pentru a defini politicile care să reducă poluarea aerului, dar și în cazul unor obiective mai ample, așa cum sunt: reducerea secetelor, alunecările de teren, valurile de căldură și ritmul de creștere a nivelului mărilor ", susține Seth Schultz, director în cercetare al grupului C40 din New York, care include cele mai mare orașe ale lumii, de la Tokyo până la Los Angeles.

Tendința este mai accentuată în cazul orașelor cu nivel de viață mai ridicat, mai capabile să reducă emisiile pentru a răspunde cerințelor alegătorilor mai bogați și mai preocupați de problemele de mediu. Nu același lucru se întâmplă în cazul unor orașe aflate în plină dezvoltare, așa cum sunt Bangkok, Nairobi sau Buenos Aires.

Un exemplu de oraș în care disensiunile între municipalitate și guvern au crescut este Oslo. Acolo, autoritățile din oraș, care sunt de stânga, sunt în conflict cu guvernul Norvegiei care este de dreapta, din cauza intențiilor celor dintâi de a reduce cu mai mult de jumătate emisiile de gaze cu efect de seră ale capitalei în patru ani. Ținta asumată de aceștia, de 600.000 de tone, este una dintre cele mai drastice din toată lumea. Planul orașului cu 640.000 de locuitori include zone în care să nu mai circule deloc mașinile, taxe rutiere mai mari și captarea gazelor cu efect de seră produse de incineratorul orașului.

Cele 2.500 de orașe, care au inclus promisiunile de reducere efectelor schimbărilor climatice, au fost listate pe portalul Non-State Actor Zone for Climate Action (NAZCA).

 

 

Tel. +373 22 232247
Fax +373 22 232247
Copyright © 2024 "I.P. UIPM". Toate Drepturile Rezervate