print
Discursul Președintelui Nicolae Timofti la COP21
30.11.2015

 

http://ecopresa.md/index.php/ro/noutati/ecologie/item/2150-video-discursul-pre%C8%99edintelui-nicolae-timofti-la-cop21

 

Astăzi, în cadrul celei de a XXI conferițe ONU privin schimbările climatice, președintele R. Moldova Nicolae Timofti a ținut un discurs unde a prezentan planurile țării privind acțiunile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Mai jos vă invităm să lecturați textul integral al discursului.

 

„Prezența noastră la  Paris este dovada solidarității cu poporul francez și cu victimile atacurilor teroriste din 13 noiembrie. De asemenea arătăm că vremurile grele prin care trecem nu ne afectează preocuparea pentru soarta planetei. Această reuniune este de o importanță majoră pentru comunitatea internațională în contextul angajamentului colectiv asumat pentru formularea unui răspuns global la schimbările climatice. Prin adoptarea recentă a agendei 2030 privind dezvoltarea durabilă am convenit să transformăm planeta noastră într-un loc sigur, în care fiecare om să aibă o viață decentă și să se bucure de drepturi.

Efectele schimbărilor climatice sunt resimțite pe întreg mapamondul. Și Republica Moldova  se confruntă periodic cu fenomene naturale precum secetele și inundațiile care au un impact negativ asupra dezvoltării țării și bunăstării populației. Ne revine o cantitate redusă din emisiile gazelor cu efect de seră având în vedere proporțiile reduse a activității industriale. Totuși țara noastră promovează principiile dezvoltării durabile și contribuie activ la atingerea obiectivelor Convenției Cadru privind schimbările climatice din momentul aderării la acest tratat. În acest sens Guvernul Moldovei a stabilit obiective naționale în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră în sectoare cheie precum transportul, agricultura, industria și managementul deșeurilor. Până în anul 2020 ar urma să fie redus în proporție de 20% consumul de energie, iar 20% din energia consumată să fie produsă din surse regenerabile.

În anul 2014 Guvernul Republicii Moldova a adoptat Strategia Națională de adaptare la schimbările climatice. Am creat cu sprijinul partenerilor de dezvoltare un sistem de inventariere a emisiilor de gaze cu efect de seră, care va permite formularea unor politici și acțiuni relevante în domeniul protecției mediului. Angajamentele noastre pentru acest domeniu sunt expuse cu precizie și în textul Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană aflat în stadiul de implementare și asupra căruia ne vom concentra în mod sporit după depășirea crizei politice pe care o traversăm în prezent.

 În încheierea scurtului meu discurs permiteți-mi să menționez că viitorul este în mâinile noastre. Astăzi, avem responsabilitatea comună să depunem eforturi colective în vederea adoptării unui nou acord în domeniul schimbărilor climatice care ar asigura un viitor prosper și durabil actualei și viitoarelor generații."

Vom reveni cu opinia ecologiștilor.

 

 

Tel. +373 22 232247
Fax +373 22 232247
Copyright © 2024 "I.P. UIPM". Toate Drepturile Rezervate