print
Ce ţări sunt cele mai afectate de schimbările climatice şi ce fac ele pentru a le combate
09.10.2015

 

http://www.green-report.ro/ce-tari-sunt-cele-mai-afectate-de-schimbarile-climatice-si-ce-fac-ele-pentru-a-le-combate/

 

Ţările aflate în zone aride, în zone muntoase sau la altitudini foarte joase sunt cele mai afectate de încălzirea globală. 20 dintre acestea au decis să colaboreze, pentru a găsi soluţii de finanţare care să le ajute să facă faţă dezastrelor naturale, pentru care nu sunt direct responsabile.

 

20 dintre ţările cele mai afectate de schimbările climatice au format ieri coaliţia V20, prin care vor încerca să limiteze impactul negativ al încălzirii globale asupra propriilor economii. Este vorba despre: Afganistan, Bangladeş, Barbados, Bhutan, Costa Rica, Etiopia, Ghana, Kenya, Kiribati, Madagascar, Republica Maldive, Nepal, Filipine, Rwanda, Sfânta Lucia, Tanzania, Timorul de Est, Tuvalu, Vanuatu şi Vietnam.

Deşi sunt responsabile pentru doar 2% din cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră, cele 20 de state au pierdut anual, începând cu 2010, 50.000 de oameni în dezastre naturale cauzate de creşterea temperaturilor.

Prezent la întâlnirea celor 20 de state, Secretarul Ministerului Finanţelor din Filipine, Cesar Purisima, a făcut o estimare a pierderilor economice suferite de guverne din cauza încălzirii globale:

În absenţa unei reacţii la nivel global, naţiunile V20 vor pierde anual 400 de miliarde de dolari din cauza schimbărilor climatice, ceea ce va avea un impact pe care nu îl vom putea gestiona cu forţe proprii, regionale. Şocurile climatice ar putea să ameninţe chiar supravieţurirea unor naţiuni situate pe insule aflate la niveluri foarte joase.

700 de milioane de oameni încearcă să supravieţuiască în aceste zone de multe ori aride, muntoase, fără ieşire la mare sau situate la altitudini mai joase decât nivelul mării. Cei mai mulţi au venituri mici sau medii, ceea ce înseamnă că ajutorul propriilor guverne şi ale ţărilor mai dezvoltate sunt singura lor speranţă.

Ce măsuri vor lua cele 20 de ţări

Membrii grupului V20 intenţionează să "întărească cooperarea şi acţiunile economice pentru a gestiona riscurile şi oportunităţile apărute în urma schimbărilor climatice", dar şi să facă tranziţia spre o economie cu emisii reduse de carbon.

De asemenea, coaliţia planifică să ajute guvernele V20 să obţină finanţări internaţionale, cu ajutorul cărora acestea să poată gestiona efectele secetelor, inundaţiilor, incendiilor, topirii gheţarelor sau creşterii nivelurilor mărilor.

Administratorul Programului de Dezvoltare al ONU (UNDP), Helen Clark, a lăudat iniţiativa statelor:

Limitările financiare constituie bariere serioase în calea acţiunilor climatice şi expun milioane de oameni la dezastre şi greutăţi. Credem că obiectivul grupului V20 de a stimula inovaţia în sectorul finanţărilor are potenţialul de a elimina asemenea bariere.

 

 

Tel. +373 22 232247
Fax +373 22 232247
Copyright © 2024 "I.P. UIPM". Toate Drepturile Rezervate