print
Cuba denunta "aroganta" lui Obama la COP15
22.12.2009

http://www.green-report.ro/stiri/pcuba-denunta-quotarogantaquot-lui-obama-la-cop15p


Ministrul cubanez pentru Relatii Externe, Bruno Rodriguez, a calificat luni drept "imperialista si aroganta" atitudinea presedintelui Barack Obama la Conferinta de la Copenhaga asupra incalzirii globale si a acuzat delegatia britanica ca a jucat un "rol de calau" alaturi de acesta, relateaza AFP, citata de Mediafax.

"La Copenhaga nu s-a ajuns la un acord, ci (...) la un aranjament ambiguu si inselator impus de presedintele Obama unui grup de tari care au incercat, ulterior, sa-l impuna statelor care fac parte din Conventie", a declarat ministrul intr-o conferinta, exclusiv consacrata summitului de la Copenhaga.
"La acest summit a fost un singur Obama, imperialist, arogant, care nu asculta, care impune si care ameninta tarile in curs de dezvoltare", a declarat acesta, dupa care a calificat drept un "esec" si o "mistificare" aceasta conferinta.
"Toata presa europeana afirma ca Uniunea Europeana a fost umilita la aceasta conferinta de Statele Unite (...), dar anumite tari din Uniune sunt cele care si-au asumat responsabilitatea rusinoasa de a apara «dictat-ul» imperialist", a continuat ministrul, acuzand "delegatia britanica de a fi jucat un rol de calau".
Rodriguez a afirmat ca britanicii au exercitat un "santaj rusinos" asupra anumitor tari sarace. "Delegatia britanica, si o numesc aici pentru ca premierul (Gordon) Brown a atacat o mana de tari, a spus in mod direct ca «daca nu adoptati acest document, nu veti putea primi cele 30 de miliarde de dolari pe care suntem dispusi sa-i oferim imediat»", potrivit ministrului cubanez. Brown a acuzat luni, fara sa le citeze, o "mana de tari" ca au "luat ostatice" negocierile de la conferinta de la Copenhaga.
Conferinta a reunit, de la 7 la 19 decembrie, 193 de tari, iar in ultimele zile 130 de sefi de stat si de guvern, pentru a ajunge sambata la un acord, descris in general ca insuficient si dezamagitor.
Acest acord nu raspunde nici obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera ale tarilor industrializate, recomandate de stiinta (cuprinsa intre minus 25 pana la minus 40% in 2020 in raport cu 1990), si nici obiectivelor pe termen lung pentru planeta in general (minus 50% in 2050).
Numerosi observatori si actori de la Copenhaga au atribuit responsabilitatea acestor rezultate dezamagitoare blocajelor Washingtonului si Beijingului, cei mai importanti doi poluatori din lume.

Tel. +373 22 232247
Fax +373 22 232247
Copyright © 2024 "I.P. UIPM". Toate Drepturile Rezervate