print
Tara care va disparea in urmatorii 20 de ani din cauza schimbarilor climatice
04.12.2013

 

http://www.green-report.ro/tara-care-va-disparea-in-urmatorii-20-de-ani-din-cauza-schimbarilor-climatice/

 

Kiribati, o tara formata din 33 de atoli, asezati in mijlocul Pacificului, va disparea inghitita de apele ocenului in crestera ca urmare a incalzirii climei, se arata intr-un material realizat de Business Week.

 

"Un studiu recent a aratat ca oceanele absorb caldura de 15 ori mai repede decat o faceau in urma cu 10.000 de ani. Insa, inainte ca apele ocanului sa inece aceste mici insule, apa sarata se  va infiltra si va contamina rezervele de apa dulce, fenomen care este ireversibil. Apocalipsa ar putea veni mai repede pentru Kiribati daca va fi lovita de furtuni asemenea celei care a devastat Filipine", scriu cei de la Business Week.

Astfel, cei 103.000 de cetateni vor deveni in curand primii refugiati care isi vor parasi locurile natale nu din cauza razboiului sau foamei, ci din cauza schimbarilor climatice.

Guvernul din Kiribati a cumparat 24 de kilometri patrati in Fiji

In cautarea unor solutii de a-si muta cetatenii, micul stat insular a achizitionat recent un teren de 6.000 de acri (24,2 kilometri patrati) in insulelel Fiji, pentru suma de 9,6 milioane de dolari. Tranzactia a fost efectuata in ciuda faptului ca Fiji nu si-au exprimat in niciun fel dorinta de a asimila populatia din Kiribati.

De asemena, un fostul presedinte al Zambiei  a oferit populatie din Kiribati o zona in care sa se refugieze, insa inainte de concretizarea ofertei acesta a murit.

Pana acum nimeni altcineva nu s-a mai oferit volutar pentru a organiza o actiune de salvare a populatiei.

"Daca nu va fi facut nimic, Kiribati se va scufunda in ocean. Pana in 2030 vom incepe sa disparem", a declarat Anote Tong, presedintele Kiribati, citat de Busness Week.

"Nu noi am cauzat asta, ci voi"

Oamenii din Kiribati inteleg foarte bine ce se intampla cu ei. Unii dintre ei au cerut deja azil in Noua Zeelanda.

"Lucram pe mai multe planuri. Exista o companie japoneza care face insule plutitoare. Ne orientam. Dar oamenii inteleg ca trebuie sa plece pentru totdeauna si asta e greu. Ne dorim sa supravietuim. Am trait odata in Noua Zeelanda si am crezut ca sunt in Rai. Insa oamenilor le place aici. Vrem sa ramanem acasa" spune presedintele tarii, care, in ultima instanta, adauga: "Nu noi am cauzat asta, ci voi".

 

 

Tel. +373 22 232247
Fax +373 22 232247
Copyright © 2021 "Oficiul Schimbarea Climei". Toate Drepturile Rezervate