print
Razboi comercial intre UE, SUA si China, din cauza taxei pe CO2 din aviatie
22.12.2011

 

http://www.green-report.ro/stiri/razboi-comercial-intre-ue-sua-si-china-din-cauza-taxei-pe-co2-din-aviatie

 

China a declarat ca este ostila "legislatiei unilateral impuse" prin care Uniunea Europeana obliga companiile aeriene sa cumpere cote de dioxid de carbon pentru zborurile efectuate pe teritoriul sau.

 

Beijingul spera insa ca "Uniunea Europeana va actiona cu prudenta adoptand o atitudine pragmatica, gratie unei consultari cu China si cu celelalte state", potrivit "Le Monde".

Masura prin care Uniunea Europeana obliga toate companiile aeriene care deservesc tarile Uniunii sa cumpere echivalentul a 15% din emisiile de dioxid de carbon va intra in vigoare de la 1 ianuarie si a fost luata pentru a reduce impactul schimbarilor climatice.

Curtea Europeana de Justitie a declarat ieri ca obligatia de a cumpara cote de dioxid de carbon este conforma dreptului internatinal si respinge argumentele avansate de companiile americane care au depus deja o plangere in acest sens.

Aceasta masura risca insa sa declanseze un adevarat razboi comercial cu SUA si China.

Beijingul a ameninta deja Europa cu represalii comerciale, in special impotriva constructorilor de la Airbus.

Cat despre companiile americane, ele au denuntat aceasta taxa drept "o masura discriminatorie" si au depus recurs in Marea Britanie.

La randul sau, ministrul de stat, Hillary Clinton, s-a adresat comisarului european pe politici climatice, Connie Hedegaard, cerand Uniunii Europene sa renunte la aceasta masura ori sa faca unele modificari.

"Statele Unite au obiectii puternice la adresa acestei legi si pe plan juridic, si pe plan politic si considera ca Uniunea Europeana isi impune propriile politici altor tari", a declarat si ministrul american al transporturilor.

 

 

Tel. +373 22 232247
Fax +373 22 232247
Copyright © 2020 "Oficiul Schimbarea Climei". Toate Drepturile Rezervate