print
Fragmentarea calotei glaciare continuă: s-a rupt o bucată dintr-un gheţar din Groenlanda
13.07.2010
http://www.realitatea.net/fragmentarea-calotei-glaciare-continua--s-a-rupt-o-bucata-dintr-un-ghetar-din-groenlanda_723241.html

Ruperea gheţarului Jakobshavn Isbrae ar putea fi legată de încălzirea globală, cred cercetătorii. O bucată de gheaţă de 7km pătraţi s-a rupt din gheţarul Jakobshavn Isbrae din Groenlanda, potrivit NASA.

Calota glaciară a Groenlandei are o grosime de 3,2 km şi acoperă o zonă cam cât Mexicul. Aceasta a pierdut mare parte din masa de gheaţă în ultimul deceniu. Gheţarii încep să curgă spre ocean, iar bucăţi mari din ei dispar în ape.
Ruperea calotei glaciare ar putea fi legată de schimbările climatice, întrucât acestea au determinat încălzirea apelor Oceanului Arctic, spun oamenii de ştiinţă de la NASA.
Gheţarul Jakobshavn Isbrae se află pe coasta de vest a Groenlandei la 69 grade latitudine nord şi s-a retras peste 45km în ultimii 65 de ani. În timpul retragerii sale, gheţarul s-a rupt în două părţi, cea de nord şi cea de sud. Ruptura din această săptămâna a avut loc în partea de nord.
Oamenii de ştiinţă estimează că 10% din gheaţa pierdută de Groenlanda vine de la Jakobshavn, despre care se crede că ar fi responsabil de creşterea nivelului apelor.
Gheţarul şi-a dublat rata de alunecare către mare, începând cu 1997, deşi el se retrage din 1850, cel puţin.
Jakobshavn Isbrae nu este singurul gheţar care dispare în apele oceanelor. Oamenii de ştiinţă spun  că încălzirea climatică este cauza retragerii calotelor glaciare, atât în nordul globului, cât şi în sud.
Gheţarul Jakobshavn Isbrae a avansat spre ocean, între anii 1851 şi 2009.

Tel. +373 22 232247
Fax +373 22 232247
Copyright © 2025 "I.P. UIPM". Toate Drepturile Rezervate