print
Padurile nu scad in suprafata, dar sunt amenintate de schimbarile climatice
07.04.2010
http://www.green-report.ro/stiri/ppadurile-nu-scad-suprafata-dar-sunt-amenintate-de-schimbarile-climaticep

Suprafata totala a padurilor din UE ramane stabila, dar “plamanii verzi” ai Europei sunt amenintati de un management defectuos, poluarea aerului, schimbari climatice, extinderea zonelor urbane si retelele de transport, arata Agentia Europeana pentru Protectia Mediului (EEA) in cea mai recenta evaluare a starii padurilor.

Aproximativ o treime din suprafata uscata a tarilor membre EEA este acoperita de paduri, tarile cu cele mai intinse arii impadurite fiind Finlanda, Franta, Spania si Suedia. Doar 5% dintre acestea nu sunt afectate de interventia omului.
Padurea este strans legata de starea plantelor si animalelor, raportul EEA aratand ca 27% dintre mamifere, 10% dintre reptile si 8% dintre amfibieni sunt in pericol de disparitie.
Varietatea copacilor va fi influentata in primul rand de schimbarile climatice, impactul cel mai mare fiind la nivelul copacilor situati la altitudini si latitudini extreme, se mai arata in raportul EEA. De asemenea, perioadele tot mai mari de seceta si iernile mai calde slabesc tot mai mult padurile in fata speciilor invazive.
Padurile din statele membre EEA sunt detinute de stat in proportie de 40%, 60% fiind proprietate privata.

Romania sta bine la defrisari
Suprafata padurilor este stabila si in Romania, a declarat, pentru Green Report, Florian Munteanu, directorul general al Romsilva. “Din suprafata de 6 milioane si jumatate de hectare de paduri, 3 milioane 300 de mii de hectare sunt detinute de stat, adica intr-o proportie de putin peste 50%”, a declarat acesta. Florian Munteanu spune ca vom ajunge, insa, la un procent de aproximativ 40% padure detinuta de stat dupa finalizarea procedurilor de retrocedare.
Directorul general al Romsilva spune ca o mare problema o reprezinta padurile proprietate private care nu numai ca nu sunt administrate de un ocol silvic chiar si privat, ci nici macar nu sunt supuse unui regim de paza silvica.
La capitolul defrisari, “stam foarte bine”, spune Florian Munteanu, intrucat se taie mai putin decat creste. “Padurea creste cu 5,6 m3 pe an pe hectar si se taie cu 2,8 m3 pe an pe hectar, in total taindu-se 14 milioane m3 de copaci pe an in tara noastra”, a mai spus Florian Munteanu.
Padurile protejeaza solul impotriva eroziunii, regleaza cursurile de apa si absoarbe carbonul din atmosfera. In jurul si in interiorul zonelor urbane, padurile sunt esentiale pentru asigurarea aerului curat, reducand cantitatea de praf si zgomotul, se mai arata in raportul EEA. Evaluarea Agentiei Europene de Mediu este cel de-al cincilea mesaj din seria celor zece mesaje pentru biodiversitate care vor fi lansate pe parcursul intregului an cu ocazia Anului International al Biodiversitatii.

Tel. +373 22 232247
Fax +373 22 232247
Copyright © 2025 "I.P. UIPM". Toate Drepturile Rezervate