print
Predictiile IPCC, contrazise din nou
14.03.2010
http://www.green-report.ro/stiri/ppredictiile-ipcc-contrazise-din-noup

Un nou studiu finantat de Nasa arata ca cea mai severa seceta din ultimul secol a avut un impact minor asupra vegetatiei din Amazon, contrazicand astfel, din nou, predictiile Comitetului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice al ONU (IPCC).

Cercetatorii de la IPCC estimasera ca 40% din padurea tropicala ar avea de suferit drastic la cea mai mica scadere a precipitatiilor, iar copacii ar fi inlocuiti de iarba tropicala, informeaza Earth Telegraph.
Noul studiu arata ca padurea tropicala este, insa, mult mai rezistenta in fata schimbarilor climatice. Cercetatorii de la Universitatea din Boston, care au realizat raportul, au folosit date din satelit pentru a studia efectele celei mai severe secete care a avut loc in 2005. Atunci, precipitatiile au inregistrat cel mai scazut nivel din istorie.
Desi seceta a secat raurile si lacurile, iar orasele care se bazau pe apa din padurea tropicala au suferit crize grave de apa, cercetatorii nu au identificat schimbari majore in nivelul de vegetatie. Raportul din 2007 al IPCC sustinea ca padurea ar putea fi inlocuita de ecosisteme cu o rezistenta mai mare la stresul provocat de cresteri de temperaturi, secete si incendii, precum savana.
Raportul IPCC s-a bazat pe un raport al organizatiei nonguvernamentale WWF in elaborarea predictiilor climatice. Studiul care contrazice predictiile pentru Amazon vine dupa ce, in urma cu doar cateva zile, Secretarul general al ONU a cerut academiilor de stiinte din lume sa revizuiasca lucrarile Comitetului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC), ca urmare a descoperirii mai multor erori in studiul major asupra climei din 2007. Revizuirea va fi coordonata de un consiliu inter-academic, care aduce impreuna organizatii precum Royal Society din Marea Britanie. Consiliul va avea un comitet de experti care sa conduca lucrarile si va functiona independent de agentiile ONU.

Tel. +373 22 232247
Fax +373 22 232247
Copyright © 2025 "I.P. UIPM". Toate Drepturile Rezervate