print
Occidentul este ingrijorat de intoarcerea Rusiei catre carbune
10.03.2010
http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles%7CdisplayArticle/articleID_19626/Occidentul-este-ingrijorat-de-intoarcerea-Rusiei-catre-carbune.html

Eforturile europene de a reduce emisiile de gaze ar putea fi subminate de catre planurile Rusiei de a creste drastic productia de energie rezultata din carbune. "Pentru a-si putea onora contractele de export al gazului, Rusia a trebuit sa se indrepte spre carbune", a declarat Kevin Rosner, cercetator in cadrul Institutului pentru Analiza a Securitatii Globale din Statele Unite.

Rusia si-a creat o imagine de gigant al petrolului si gazelor naturale, dar tara are de asemenea si rezerve uriase de carbune, fiind pe locul doi mondial dupa SUA. Rosner arata in raportul sau ca atunci cand aceste rezerve de carbune vor fi folosite, impactul asupra climei mondiale ar trebui sa fie cat mai mic posibil.
Specialistii au evidentiat faptul ca dezvoltarea industriei carbunelui este considerata un "factor de stabilitate" in 26 de regiuni din Rusia: "Nimeni nu indrazneste sa inchida o mina de carbune".
Rosner a declarat: "Carbunele rusesc nu e competitiv si a fost inlocuit in Marea Britanie cu carbune din Australia si Africa de Sud, pentru ca are un continut prea ridicat de sulf si din cauza umiditatii. Asta spun reprezentantii din partea gazelor bituminoase: carbunele e acolo, gazul e acolo, carbunele nu e bun pentru export, atunci extrageti gazul din el si lasati carbunele in subteran".
Premierul rus Vladimir Putin a spus recent ca pentru a continua sa exporte gaz si a satisface cererea interna, tara sa trebuie sa adopte alti combustibili, precum carbune sau energie nucleara.
Rusia nu pare ingrijorata de tintele de reducere a emisiilor de CO2. Acestea au scazut dramatic dupa ce industria tarii s-a prabusit in anii '90 si Rusia ar putea sa-si creasca emisiile cu 9% pana in 2020 si totusi sa se incadreze in tinta.
Gazele din argila - solutia miraculoasa?
Gazul extras din argila, la care este dificil de ajuns cu tehnologie
conventionala, a inceput sa fie exploatat recent in SUA si a transformat tara intr-o tara auto-suficienta in domeniul gazelor, provocand chiar o scadere la nivel mondial a preturilor din domeniu. Expertii au remarcat ca aceste gaze pot fi produse in bazine carbonifere si ar putea fi solutia miraculoasa si pentru Rusia. Totusi, specialistii se plang de faptul ca Rusia nu are un plan clar pentru extragerea gazelor bituminoase.
Dezvoltarea gazelor din argila ar putea creste cu pana la 71% intre 2007 si 2030, conform Agentiei Internationale a Energiei. In declaratii recente, oficialii Gazprom au aratat dispret pentru gazul din argila invocand posibilele efecte negative ale dezvoltarii industriei necesare extragerii gazelor asupra mediului inconjurator.
Producerea de gaze din argila ar putea fi si mai importanta pentru Ucraina, o tara care nu are resurse de gaze, dar are rezerve bogate de carbune. Ucraina, impreuna cu alte tari membre UE precum Polonia, ar putea deveni mai putin dependenta de gaz Rusesc, dezvoltandu-si propria productie.
Totusi, problemele tehnice legate de extragerea gazelor de acest fel ar putea fi un obstacol. De asemena, lucrarea lui Rosner indica faptul ca strategiile tarilor occidentale pentru impartirea tehnologiei cu Rusia sunt conditionate de liberalizarea pietei energetice nationale a tarii si angajamentul acesteia de a reduce emisia gazelor cu efect de sera.  

Tel. +373 22 232247
Fax +373 22 232247
Copyright © 2025 "I.P. UIPM". Toate Drepturile Rezervate