Oamenii de știință vor să testeze perdele subacvatice masive care ar putea încetini topirea catastrofală a ghețarilor. Thwaites, cunoscut și sub numele de „ghețarul Apocalipsei", a pierdut peste 1.000 de miliarde de tone de gheață din 2000. Dacă Thwaites s-ar prăbuși în întregime, nivelul global al mării ar crește în cele din urmă cu aproximativ trei metri, transmite Insider.
Dacă nivelul mării ar crește cu doi, trei metri în întreaga lume, efectele asupra comunităților de coastă ar fi catastrofale. Orașe precum New York, Miami și New Orleans s-ar confrunta cu inundații devastatoare, iar în întreaga lume, 97 de milioane de oameni ar fi în pericol.
Asta s-ar întâmpla dacă ghețarul Thwaites, poreclit „ghețarul Apocalipsei", s-ar prăbuși, iar lucrurile nu s-ar opri aici.
Chiar în prezent, acest ghețar din Antarctica blochează încălzirea apelor mării să ajungă la alți ghețari. Dacă Thwaites s-ar prăbuși, ar declanșa o cascadă de topire care ar putea ridica nivelul mării cu încă trei metri.
Deja, topirea Thwaites contribuie la 4% din creșterea nivelului global al mării. Din 2000, Thwaites a pierdut peste 1.000 de miliarde de tone de gheață. Dar este departe de a fi singurul ghețar cu probleme și nu mai avem timp să-i salvăm.
De aceea, experții încearcă să creeze instrumente care ar putea încetini topirea ghețarilor - perdelele subacvatice.
John Moore, glaciolog și cercetător în geoinginerie la Universitatea din Laponia, dorește să instaleze perdele subacvatice gigantice lungi de 100 de kilometri pentru a împiedica apa de mare caldă să ajungă și să topească ghețarii, dar are nevoie de 50 de miliarde de dolari pentru ca acest lucru să se întâmple.
Unul dintre principalii factori determinanți ai topirii glaciare este fluxul de apă de mare caldă și sărată adânc în ocean. Acești curenți calzi se lovesc de părțile laterale ale Thwaites, de exemplu, topind gheața groasă care împiedică marginea lui să se prăbușească.
Pe măsură ce oceanele se încălzesc din cauza schimbărilor climatice, acești curenți intruși vor eroda din ce în ce mai mult Thwaites, aducându-l mai aproape de colapsul total.
Moore și colegii săi încearcă să-și dea seama dacă ar putea ancora perdele pe fundul mării Amundsen pentru a încetini topirea.
Aceste perdele ar bloca fluxul de curenți calzi către ghețar
În teorie, aceste perdele ar bloca fluxul de curenți calzi către Thwaites pentru a opri topirea și pentru a da timp ghețarului să se îngroașe din nou.
Nu este prima dată când Moore sugerează această soluție. Ideea sa de cortină se bazează pe o soluție similară pe care a propus-o în 2018, care ar bloca apa caldă folosind un perete masiv, dar perdelele sunt o opțiune mult mai sigură, spune el.
Ele sunt la fel de eficiente în blocarea curenților calzi, dar mult mai ușor de îndepărtat dacă este necesar.
De exemplu, dacă perdelele ar avea un impact neașteptat asupra mediului local, acestea ar putea fi scoase și reproiectate.
În timp ce Moore și colegii săi sunt încă la zeci de ani distanță de implementarea acestei tehnologii pentru a salva Thwaites, ei se află în mijlocul testării prototipurilor la o scară mai mică.
Colegii lui, de la Universitatea din Cambridge. se află deja în stadiile incipiente ale dezvoltării și testării unui prototip și ar putea trece la următoarea etapă încă din vara anului 2025.
Ideea este de a extinde treptat prototipurile până când dovezile sugerează că tehnologia este suficient de stabilă pentru a fi instalată în Antarctica.