print
Euractiv: Parlamentul European a fost lovit de „un tsunami al lobbyștilor” înainte de votul pe proiectul Fit for 55
08.06.2022

 

https://www.digi24.ro/stiri/externe/euractiv-parlamentul-european-a-fost-lovit-de-un-tsunami-al-lobbystilor-inainte-de-votul-pe-proiectul-fit-for-55-1968493

                                                                                

De fiecare dată când cele mai importante prevederi legislative ajung în Parlamentul European, eurodeputații devin ținta lobbyștilor de tot felul, care încearcă să îi influențeze. Asta se întâmplă și acum cu legile privind clima, pe lângă care se exercită un foarte mare lobby, notează publicația Euractiv

 

„Pot să împărtășesc, fără doar și poate, că ne lovim de un adevărat tsunami al lobbyștilor", a declarat Pascal Canfin, președintele comisiei de mediu (ENVI) din Parlamentul European, care se ocupă de supravegherea dosarelor cheie în cadrul pachetului legislativ pentru mediu și climă „Fit for 55". 

„Fit for 55" se referă la obiectivul Uniunii Europene de a diminua emisiile legate de încălzirea globală cu cel puțin 55% înainte de sfârșitul acestui deceniu. Acest aspect face parte dintr-un plan mai mare al Uniunii de a reduce emisiile la „zero net" până în anul 2050. 

Ambele obiective au fost adoptate încă de anul trecut, ca parte a unui plan european pentru climă care să reprezinte interesele tuturor celor 27 de state membre ale blocului comunitar. 

Zidul ridicat de marii industriași europeni 

Dar, în timp ce Parlamentul European a votat miercuri propunerile legislative detaliate pentru a realiza aceste obiective, eurodeputații se confruntă cu un zid din partea unor industrii, de la producătorii de automobile, la producătorii de oțel și până la producătorii de produse chimice. 

Doar sectorul de automobile a organizat 32 de întâlniri cu deputații europeni care lucrează la legislația UE privind emisiile de CO2 propuse de producători în perioada septembrie 2021 - martie 2022.

 

22 de întâlniri au avut loc cu asociații comerciale sau companii care se opun planurilor UE de a pune capăt vânzărilor în viitor a mașinilor cu motoare pe combustie internă (benzină și diesel).

În mod similar, de când parlamentarii europeni au fost desemnați să se ocupe de dosarele privind clima, au avut loc 52 de întâlniri la care au participat deputații europeni.

Producătorul german de oțel Thyssenkrupp, asociația siderurgica Eurofer și Federația Industriilor Germane (BDI) au fost grupurile care s-au întâlnit cel mai des cu deputații europeni, arată documentele publice. Potrivit platformei Influence Map, aceste grupuri se opun în general planurilor UE de a pune capăt sistemului actual prin care industriile primesc cele mai multe beneficii pentru achiziționarea și comercializa permiselor de CO2.

„Desigur, nu este nimic greșit în a face lobby acestei cauze", subliniază Canfin. „Suntem într-o democrație, suntem într-o economie de piață, este normal ca o campanie sa declare că nu este de acord", a adăugat acesta într-o conferință de presă susținută săptămâna trecută. 

„Dar dacă iei toate toate pozițiile de lobby din toate industriile și le pui cap la cap, nu vei putea ajunge la -55%, cel mai probabil vei ajunge la +30%", a mai declarat Canfin în formă de glumă, adăugând: „Sincer să fiu, este iresponsabil", a concluzionat eurodeputatul.

Separat, într-un articol liber publicat în cotidianul francez Le Monde, Canfin a subliniat faptul că producătorul auto german BMW și asociația comercială Eurofer au încercat sa „dinamiteze" pachetul UE „Fit for 55" privind schimbările climatice. 

Asociațiile comerciale sunt adesea văzute ca fiind personajele negative, deoarece tind să se alinieze cu cei mai puțini ambițioși dintre membrii lor corporativi. Acest lucru a determinat unele companii să pună la îndoială asociații precum BusinessEurope. 

„Dovezile arată în mod covârsitor că politicile climatice ambițioase pot conduce la redresarea economică", a declarat Ursula Woodburn, șefa pentru relații cu UE la CLG Europe, un grup de companii care fac lobby pentru accelerarea acțiunii climatice. 

„Am întârziat deja combaterea crizei climatice, iar pentru a menține progresul acestui proiect, profiturile pe termen scurt sunt mai puțin importante decât stabilitatea economică și socială pe termen lung", a mai spus Woodburn.

Dublul standard al directorilor de companii din Europa

Canfin nu este singurul europarlamentar care denunță presiunea din partea grupurilor de lobby. Alții, precum Michael Bloss, eurodeputat german din partea verzilor, dar și Delara Burkhardt, eurodeputată germană din partea S&D, s-au plâns de presiunile din partea unor părți ale industriei despre care spun ca „folosesc temerile oamenilor" cu privire la penuria alimentelor sau la prețurile ridicate la energie pentru a reduce ambiția proiectului „Fit for 55". 

Partea negativă o reprezintă directorii companiilor care pot adopta public poziții ecologice, în timp ce reprezentanții lor pentru afaceri publice de la Bruxelles apară pozitiile opuse în întâlnirile cu ușile închise, a declarat Canfin. 

„Asta le spun studenților: înainte de a va alătura unei companii, uitati-vă la pozițiile lor în afaceri publice. Deoarece, uneori este mai mult sau mai puțin opusul a ceea ce se spune într-un mod frumos cu stilul Davos", a mai declarat Canfin. 

A nu fi de acord cu o politică publică este un lucru normal, a punctat Canfin. Dar ceea ce nu reușesc lobbyștii este să facă propuneri de politică alternative, care au același efect climatic precum planul inițial al UE. 

„Deci, trebuie să contracarăm acest tsunami de lobby și să rămânem fermi în raport cu ambiția noastră climatică, pentru că la sfârșitul zilei, dincolo de toate reglementările care se afla astăzi pe masă, exista ceva mult mai important decât atât. Acel lucru este capacitatea noastră de a trai pe aceasta planetă", a conchis Canfin.

 

 

 

Tel. +373 22 232247
Fax +373 22 232247
Copyright © 2025 "I.P. UIPM". Toate Drepturile Rezervate