print
Schimbările climatice sunt dramatice și ireversibile. Meteorolog: "Încălzirea globală nu înseamnă doar creșterea temperaturilor vara"
14.08.2021

 

https://www.digi24.ro/stiri/schimbarile-climatice-sunt-dramatice-si-ireversibile-meteorolog-incalzirea-globala-nu-inseamna-doar-cresterea-temperaturilor-vara-1632895

 

Grupul interguvernamental de experți al ONU care evaluează riscurile asupra încălzirii globale din cauza efectelor activității umane (IPCC) a publicat cel mai amplu raport cu privire la schimbările climatice, care a fost catalogat drept "Cod roșu pentru umanitate". "Cel mai recent raport IPCC este foarte îngrijorător și la fel de adevărat este că mereu ne amintim de încălzirea globală de câte ori ne este foarte cald", a comentat, la Digi24, directorul executiv al ANM. Florinela Georgescu atrage atenția că modificările climatice nu înseamnă, însă, doar creșterea temperaturilor pe durata verii. 

 

"Acum condițiile climatice sunt subiectul la ordinea zilei pentru că partea de sud și de sud-est a Europei este extrem de afectată, temperaturile au crescut până la o valoarea deocamdată nevalidată de Organizația Mondială a Meteorologiei, de 48,8 grade în Sicilia. În aceeași categorie a fenomenelor foarte severe intră începând din iunie încoace și acel val de căldură de pe coasta Americii de Nord, cu 49,6 grade în Canada. De asemenea, inundațiile puternice din Europa Centrală de luna trecută. Până la urmă ar fi bine să ne amintim și cum a fost primăvara, care de multe ori a fost cu fenomene de iarnă și așa mai departe. Din partea acestui raport foarte proaspăt trebuie să reținem acele idei principale: este un raport științific și se așteaptă în urma lui deciziile. Unul din lucrurile cele mai puternice transmise în acest raport îl reprezintă concluzia, că dacă nu se iau măsuri foarte rapide de limitare a emisiilor cu efect de seră, acel prag de 1,5 grade mult discutat, va fi atins în 2040. Dacă nu se iau măsuri, îl vom atinge chiar mai repede. 

Deja simțim și încă ne mai legănăm cu iluzia că acestea sunt manifestări izolate, că s-au mai întâmplat și altă dată și se vor mai întâmpla și atât. Ideea este următoare. Când abaterile față de media climatologică devin sistematic în sus este clar momentul să ne îngrijorăm. Acel moment a venit categoric", a declarat Florinela Georgescu, la Digi24. 

Unele schimbări în sistemul climatic sunt ireversibile

Directorul executiv al ANM mai spune că unele schimbări în sistemul climatic sunt foarte puțin probabil reversibile, însă pentru menținerea actuală a condițiilor climatice e nevoie de măsuri urgente, iar una dintre o reprezintă limitarea emisiilor cu efect de seră. 

"Am simțit din mai multe cauze temperaturi mult mai ridicate noaptea și în România. Au fost durate foarte mari cu temperaturi ridicate. Din ultima decada a lunii iunie, au fost temperaturi de peste 30 de grade, cu mici pauze. Masele de aer tropical ajung și în țara noastră. Din 2017 nu am mai înregistrat temperaturi de 40 de grade. Vara aceasta se evidențiază clar prin numărul mare cu temperaturi foarte ridicate. 

Unele schimbări în sistemul climatic par deja a fi puțin probabil reversibile. Și aici se discută despre faptul că oceanele devin tot mai acide, deci prin creșterea temperaturilor apelor oceanelor. Puțin probabil să revină foarte ușor la starea inițială în viitoarele sute de ani. La fel și extinderea ghețarilor, este foarte puțin probabil să se revină la ce era înainte de 1900. Cifrele din acel raport sunt extrem de îngrijorătoare, se vb despre faptul că ultimii 10 ani au fost cei mai călduroși din ultimele mii de ani. Speranța este cădacă măsurile vor fi luate foarte rapid vor reuși să ne menținem la acel prag de 1,5, ceea ce înseamnă în linii mari obținerea unor condiții climatice asemănătoare cu ce avem acum, luând în considerare faptul că numărul fenomenelor extrem va fi în creștere. Încă ne putem păstra un stil de viață ca acela pe care îl cunoaștem, în condițiile în care vor fi luate urgent măsuri", a mai spus directorul executiv al ANM. 

 

 

 

Tel. +373 22 232247
Fax +373 22 232247
Copyright © 2025 "I.P. UIPM". Toate Drepturile Rezervate