Aproape două treimi din pădurea tropicală de pe întreaga planetă au fost distruse în urma defrișărilor sau activităților agricole. Asta îi alarmează pe cercetători, întrucât principalul element care mai estompează schimbările climatice dispare cu rapiditate.
Dincolo de faptul că planeta rămâne fără un important producător de oxigen, pierderea pădurilor tropicale lovește direct în eforturile împotriva schimbărilor climatice, pentru că ele sunt un imens rezervor de carbon captat.
Defrișările și activitățile agricole au distrus aproximativ 34% din pădurile tropicale ale planetei și au degradat alte 30%, lăsând întreaga pădure mai vulnerabilă la incendii și distrugeri, conform unei analize a Rainforest Foundation Norway, o organizație non-profit, scrie digi24.
Mai mult de jumătate din aceste distrugeri au avut loc din 2002 și până acum în pădurea amazoniană sud-americană și în zonele adiacente. „În condițiile în care din ce în ce mai multă pădure tropicală dispare, potențialul de înrăutățire a crizei climatice crește și el. Este ceva terifiant. Între 2002 și 2019 a fost distrusă pădure pe o arie mai mare decât teritoriul național al Franței", spune autorul raportului, Anders Krogh.
Pădurea amazoniană braziliană s-a aflat sub o presiune puternică în ultimele decenii, în contextul în care o dezvoltare fără precedent a sectorului agricol a dus la ambiții din ce în ce mai mari ale agricultorilor care nu s-au temut să incendieze segmente mari de pădure pentru a le transforma în terenuri agrare.