https://www.green-report.ro/schimbari-climatice-copii/
Academia Americană a Pediatrilor trage un semnal de alarmă în ceea ce privește impactul pe care îl au schimbările climatice asupra sănătății copiilor. Creșterea temperaturilor le afectează plămânii, iar faptul că petrec mai mult timp afară îi expune la insecte care poartă boli periculoase, spun medicii.
Medicii au avertizat de multe ori despre riscurile pe care schimbările climatice le au pentru sănătate, însă a fost dovedit că copiii sunt cei mai vulnerabili. Autorii unui studiu publicat recent spun că oamenii trebuie să se pregătească pentru aceste riscuri, însă nu în viitor, ci încă de acum.
Dr. Kevin Chan, președintele secției de pediatrie de la Universitatea Memorial și șeful departamentului de sănătate a copilului de la Eastern Health din Canada, a declarat pentru CNN că deja putem vedea impactul asupra copiilor, numind uraganele Katrina, Harvey și Irma ca exemple de urmări ale schimbărilor climatice, alături de valuri de căldură extremă și agenți patogeni infecțioși, cum ar fi virusul Zika.
De exemplu, unele schimbări climatice pot favoriza transmiterea malariei, o boală provocată mușcătura de țânțari infectați, iar creșterea temperaturilor are directă legătură cu incidența crescută a infecțiilor bacteriene transmise prin apă, care duc la diaree. Până în 2030, estimările arată că vor fi 48.000 de decese din cauza diareei, la copii sub 15 ani, iar deficiențele nutritive vor cauza până atunci 95.000 de morți.
88% dintre bolile atribuite schimbărilor climatice apar la copiii sub cinci ani, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Dr. Rebecca Pass Philipsborn, co-autoarea studiului și membră a Facultății de Pediatrie la Școala de Medicină Emory, a precizat că, în 2015, 38% din deceselor copiilor sub 5 ani au fost cauzate de diaree, 65% de malarie și 48% de deficiențe nutritive.
„Copiii suferă mai mult din cauza impactului încălzirii pentru că petrec mai mult timp afară. Sunt mult mai vulnerabili la creșterea temperaturilor care au legătură cu poluarea din aer produsă de combustibilii fosili pentru că plămânii lor sunt în dezvoltare. Joaca în aer liber îi fac și mai expuși la insecte care poartă boli periculoase", a spus Dr. Mona Sarfaty, director executiv la Consorțiul Societății Medicale privind clima și sănătatea.
Autorii studiului, Dr. Kevin Chan și Dr. Rebecca Pass Philipsborn, și-au exprimat îngrijorarea că schimbările climatice pot anula toate progresele făcute în ultimii 25 de ani în ceea ce privește mortalitatea infantilă.