print
Studiu: schimbările climatice vor cauza o extincție în masă a insectelor
23.05.2018

 

https://www.green-report.ro/insecte-extinctie/

 

Schimbările climatice vor afecta grav numeroase specii de insecte și vor distruge aproape jumătate dintre habitatele lor naturale până la sfârșitul acestui secol, dacă nu vor fi luate măsuri mai drastice pentru reducerea emisiilor de carbon.

 

Studiul este cel mai comprehensiv de până acum și analizează impactul schimbărilor climatice asupra a 115.000 specii de insecte, în funcție de diferite grade de încălzire.

Conform studiului, insectele sunt cel mai vulnerabil grup în fața schimbărilor climatice. Insectele polenizatoare cum ar fi albinele sunt afectate în mod deosebit. Plantele sunt și ele afectate grav, iar mamiferele și păsările, care pot migra mai ușor pe măsură ce clima se schimbă, au mai puțin de suferit.

Insectele sunt vitale pentru majoritatea ecosistemelor, iar oamenii de știință avertizează că un colaps al populațiilor ar avea efecte ample asupra vieții pe Pământ.

Dacă națiunile nu vor lua măsuri mai drastice legate de emisiile de carbon, schimbările climatice vor distruge aproape jumătate dintre habitatele naturale ale insectelor. Dacă încălzirea ar fi limitată la o creștere de 1.5C, insectele ar fi semnificativ mai puțin afectate.

Rachel Warren, profesor la Universitatea din East Anglia în Marea Britanie și autor principal al studiului, a subliniat importanța insectelor pentru ecosistemele din întreaga lume.

„Am arătat că insectele sunt cel mai sensibil grup. Ele sunt importante pentru că ecosistemele nu pot funcționa fără insecte. Acestea joacă un rol vital în lanțul trofic. Oamenii ar trebui să fie îngrijorați - depindem de ecosisteme care funcționează."

Cercetătorii au adunat informații legate de areale geografice și condiții climatice pentru 31.000 specii de insecte, 8000 de păsări, 1700 de mamifere, 1800 de reptile, 1000 de amfibieni și 71.000 de plante. Apoi au calculat schimbările arealelor geografice, în funcție de trei scenarii: o încălzire de 1.5C, 2C și 3.2C, temperatura la care lumea va ajunge până în 2100 dacă nu vor luate măsuri mai stricte.

Conform cercetătorilor, insectele vor pierde în jur de 43% din habitate în cazul unei încălziri de 3.2C. Aceștia au subliniat că sunt necesare mai multe măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice.

În luna octombrie a anului trecut, oamenii de știință au avertizat că va urma un „Armageddon ecologic" după ce au descoperit că numărul insectelor zburătoare a scăzut cu două treimi în ultimii 25 de ani în Germania și foarte probabil în alte locuri.

Un alt studiu publicat săptămâna trecută dezvăluia că o treime dintre zonele protejate ale lumii sunt degradate de activități umane, afectând grav ecosistemele.

 

 

Tel. +373 22 232247
Fax +373 22 232247
Copyright © 2025 "I.P. UIPM". Toate Drepturile Rezervate