print
Preşedintele UE vrea ca Europa să aibă un rol mai important în lupta împotriva schimbării climatice
15.01.2010
http://www.realitatea.net/presedintele-ue-vrea-ca-europa-sa-aiba-un-rol-mai-important-in-lupta-impotriva-schimbarii-climatice_695556.html

Preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a declarat joi că doreşte să-şi înveţe lecţia din controversatul summit de la Copenhaga, împreună cu cele 27 de state membre ale blocului comunitar, pentru a garanta UE un rol de "forţă conducătoare" în negocierile privind clima,relatează AFP.

"Un lucru a devenit clar la Copenhaga, acest proces este probabil mai complicat, mai complex decât credeam", a declarat preşedintele Consiliului european, într-o conferinţă de presă organizată la Stockholm, după o întâlnire cu premierul suedez Fredrik Reinfeldt.

"De aceea cred că va fi timp suficient pentru ca în lunile următoare să reflectăm la lecţiile care trebuie învăţate şi în special la câteva întrebări strategice: Cum poate fi consolidată influenţa UE ? Cum ne putem afirma forţa ? Cum pot fi obţinute progrese în proces ?", a explicat el. "UE trebuie să continue să fie o forţă conducătoare" în lupta împotriva încălzirii climei, a spus Van Rompuy, care a adus în discuţie ordinea de zi a summiturilor euoropene programate pentru februarie, martie şi iunie.

În pofida unui acord criticat la Copenhaga, "există suficiente elemente (în textul final - n.r.) pentru a construi şi a atinge rezultate durabile pozitive", a apreciat el.
Premierul suedez Fredrik Reinfeldt, a cărui ţară a asigurat până la sfârşitul lui decembrie preşedinţia prin rotaţie a UE, a reprezentat Bruxelles-ul împreună cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la summitul de la Copenhaga.

"O parte a confuziei a fost provocată de faptul că cele 193 de ţări participante la summit vorbeau despre climă, dar dacă studiem emisiile de gaze, 90% dintre acestea vin de fapt din UE şi din alte 16 ţări", a subliniat Reinfeldt. "Avem probabil nevoie să vorbim mai direct cu cei care sunt într-adevăr responsabili pentru a merge înainte", a declarat el, în vederea reuniunilor privind clima prevăzute pentru acest an la Bonn şi Mexico. "Dacă nu învăţăm nicio lecţie, vom avea probabil aceeaşi şi aceeaşi discuţie şi fără un rezultat mai bun", a explicat premierul suedez.

Conferinţa privind clima de la Copenhaga a fost la un pas de catastrofă, înainte de a duce, la 19 decembrie, după două săptămâni de negocieri, la un acord cu ambiţii limitate pentru a lupta împotriva încălzirii climei, fără a mulţumi aşteptările exprimate de mobilizarea fără precedent pe care a provocat-o.

Tel. +373 22 232247
Fax +373 22 232247
Copyright © 2025 "I.P. UIPM". Toate Drepturile Rezervate