https://www.green-report.ro/schimbarile-climatice-cetateni-europeni/
Interesul cetățenilor europeni față de efectele schimbărilor climatice a crescut față de anii trecuți. După ce au fost chestionați într-un sondaj despre această problemă, majoritatea sunt de părere că schimbările climatice sunt o problemă foarte serioasă.
Potrivit celui mai recent euro-barometru pe această temă, comandat de Parlamentul European, 74% dintre cetățenii europeni consideră schimbările climatice sunt o problemă foarte serioasă. De asemenea, un procent de 80% crede că lupta împotriva schimbărilor climatice și folosirea mai eficientă a energiei vor fi benefice pentru economie (vor crea locuri de muncă și vor stimula economia).
Schimbările climatice, o problemă „foarte serioasă"
În 2016, numărul celor care cred că schimbările climatice reprezintă o problemă foarte serioasă, a crescut cu 5% față de 2015. În același timp, 92% consideră acest subiect o problemă serioasă, procent ce a crescut cu 1% față de 2015.
9 din 10 europeni (adică 89%) spun că, până în 2030, guvernele ar trebui să seteze ținte pentru a crește consumul de energie regenerabilă. De asemenea, 88% cred că guvernanții ar trebui să ofere sprijin pentru îmbunătățirea eficienței energetice.
În plus, 79% sunt de acord că cei din administrația publică centrală ar trebui să ofere mai mult sprijin financiar pentru a facilita tranziția către energii curate, chiar dacă asta înseamnă reducerea subvențiilor pentru combustibili fosili.
Întrebați despre ce măsuri au luat împotriva problemei, 90% dintre europeni au răspuns că au luat cel puțin o măsură. Cele mai frecvente răspunsuri au fost reducerea consumului de produse și reciclarea deșeurilor, menționate de 71% dintre respondenți. 56% dintre aceștia au răspuns că au acționat prin evitarea pungilor de unică folosință și a produselor excesiv ambalate.
Percepția românilor asupra schimbărilor climatice
Pe de-o parte, 7 din 10 respondenți (67%) spun că schimbările climatice sunt o problemă foarte serioasă. Media europeană este de 74%. Pe de altă parte, 1 din 10 români consideră că este singura și cea mai importantă problemă cu care se confruntă lumea. În acest caz, media europeană este de 12%.
1 din 5 români (20%) a răspuns că, în ultimele șase luni, a luat măsuri împotriva problemei, media europeană fiind de 49%. Cu toate acestea, atunci când li s-au indicat acțiuni concrete în chestionar, numărul a crescut la 71% (adică 7 din 10 persoane), ceea ce înseamnă că majoritatea respondenților nu asociază acțiunile lor cu lupta împotriva schimbărilor climatice.
O treime dintre respondenți (32%) spun că reducerea consumului de energie este un factor important atunci când cumpără aparate electrocasnice.
În ceea privește consumul produselor locale, 3 din 10 români spun că încearcă să cumpere alimente produse local și de sezon, atunci când este posibil.
În plus, 30% dintre aceștia spun că încearcă să reducă cantitatea de deșeuri generată și că le colectează separat. De asemenea, 29% spun că încearcă să reducă cantitatea de articolele de unică folosință pe care le folosesc.
Cu toate acestea, potrivit ultimelor date din 2014, în România rata de reciclare este 13% în cazul deșeurilor municipale și de 5% din toate deșeurile. În 2014, cei de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului spun că au fost generate circa 4.960.000 de tone de deșeuri municipale.