http://www.green-report.ro/ghid-conversatii-schimbari-climatice/
Cu atât mai mult acum, când Donald Trump a decis să retragă SUA din Acordul Climatic de la Paris privind schimbările climatice, poate ar trebui să fii mai atent la discuțiile despre efectele acestora pe care le ai cu prietenii tăi la o bere, la restaurant sau oriunde se mai ivesc ele. În caz că poate ai dat și tu la un moment dat de persoane care, la fel ca Trump, spun că schimbările climatice nu există, Grist propune câțiva pași pe care să-i urmezi pentru a avea o conversație productivă.
1.Așteaptă-te la ce este mai bun.
Nu este o ironie. Într-adevăr ar putea fi dificil, mai ales când ai de-a face cu cineva pentru care dovezile științifice nu sunt dovezi. Aditi Juneja, care este cofondatoarea Manualului de Rezistență, o platformă open source, asemănătoare cu Wikipedia, care funcționează după același principiu - conținutul este revizuit în funcție de relevanță și acuratețe de specialiști înainte să fie aprobat. Manualul a venit ca un răspuns al comunității la agenda politică a președintelui Trump și acoperă mai multe subiecte printre care imigrația, mediul și drepturile femeilor.
Juneja spune că, în aceste cazuri, ar trebui să fii înțelegător. „Cei care nu sunt de acord cu tine pot fi în continuare oameni buni", spune ea.
2. Fii bine-informat
Cofondatoarea manualului, care este activistă și are 26 de ani, spune că foarte multe subiecte nu sunt aduse în atenția publică tocmai din cauză că cei care vorbesc despre ele nu sunt suficient de siguri pe ei. De aceea a creat Manualul de Rezistență, pentru ca oamenii să poată citi un istoric cu informații verificate pentru problema sau politica de care sunt interesați.
3. Totuși, nu trebuie să memorezi fiecare statistică
Jacquelyn Gill, o ecologistă de la Universitatea din Maine spune că, oricât de dezarmant ar suna, „combaterea dezinformării cu fapte nu prea funcționează". Ca să fi convingător nu trebuie neapărat să citezi ultimul studiu în domeniu, spune ea. Mai degrabă, ea recomandă ca, în astfel de discuții, să ajungi cu interlocutorul la nivelul personal al acestuia. Adică, să încerci să-ți explici punctul de vedere, folosindu-te de lucrurile pe care interlocutorul tău deja la consideră importante.
4. De fapt, ai putea să fii puțin superficial
John Upton, jurnalist la Climate Central, spune că nu îi vei face pe oameni să le pese de schimbările climatice dacă în discuții îi vei face să pară că sunt cea mai mare amenințare pentru omenire. În schimb, el spune că o abordare mai simplistă și superficială raportate la experiența personală.
5. Citește-ți audiența
De exemplu, dacă partenerului de conversație nu îi pasă despre animale, nu-i vorbi despre pinguinii înfometați din cauza schimbărilor climatice, care au redus densitatea creveților polari - sursa lor de hrană.
6. Încetează să te mai plângi
„Într-o democrație nu o să vină nimeni să te salveze. Te salvezi singur", crede Juneja. Sfatul ei este să nu te mai plângi în momentul în care îți dai seama că tu ești cel care trebuie să facă ceva pentru a schimba lucrurile.