Strategia României privind Schimbările Climatice, document elaborat cu spijinul Băncii Mondiale, se află în process de avizare şi urmează să fie adoptată prin Hotărâre de Guvern, potrivit consilierei personale a ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Dumitra Mereuță, citată de Agerpres.
Ținând seama de responsabilitățile pe care le are Ministerul Mediului, respectiv de a promova orice activitate economică care creează locuri de muncă, dar cu respectarea protecției mediului, instituția are rolul de a evalua orice propunere. În ultimii doi și jumătate, Guvernul României a beneficiat de o asistență din partea Băncii Mondiale pentru elaborarea Strategiei privind Schimbările Climatice. Poate nu este cea mai bună strategie, dar este un document închegat, coerent. Strategia se află în proces de avizare și urmează să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern. Declarativ nu ne mai crede nimeni că avem probleme pe diverse domenii, trebuie să venim și cu soluții, cu lucruri concrete. În Strategie sunt prevăzute măsuri pentru împădurirea terenurilor degradate, inclusiv ridicarea de perdele forestiere.
La finalul anului trecut, Ministerul Mediului a pus la dispoziţia publicului planul de acţiune privind schimbările climatice, pentru perioada 2016 - 2020. Acesta cuprinde două tipuri de măsuri: cele pe care diverse sectoare industriale sau instituţii ar trebui să le ia pentru a îndeplini ţintele asumate pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi măsurile necesare pentru adaptarea la schimbările climatice.
Printre obiectivele pe care România şi le-a asumat se numără: încurajarea unei economii cu emisii reduse de carbon prin investiţii de 5 miliarde de euro, asigurarea unui procent de 24% din necesarul energetic din surse regenerabile şi identificarea unor soluţii pentru valorificarea deşeurilor municipale.