print
16 Septembrie – Ziua Internaţională a Protecţiei Stratului de Ozon
17.09.2013

 

http://mediu.gov.md/index.php/serviciul-de-presa/noutati/1453-16-septembrie-ziua-internationala-a-protectiei-stratului-de-ozon

 

Genericul Zilei Internaţionale a Protecţiei Stratului de Ozon în anul curent este "O atmosferă sănătoasă - un viitor pe care-l dorim".

 

Această temă, cu siguranţă va accentua obiectivele şi succesele obţinute de Protocolul de la Montreal privind substanţele care distrug stratul de ozon (SDO).
 Protecţia stratului de ozon are multiple  beneficii  întru protejarea şi conservarea  biodiversităţii, sănătăţii, dezvoltării economiei mondiale şi a schimbărilor climatice.
 Autorităţile centrale de mediu, prin Oficiile Naţionale  "OZON", create în 197 de Părţi semnatare a Protocolului de la Montreal , prin reglementarea la nivel naţional a producerii, consumului şi importului substanţelor care distrug stratul de ozon, a produselor şi echipamentelor cu asemenea substanţe, precum şi prin cooperare la nivel internaţional joacă un rol crucial la implementarea Protocolului. Reducerea  cu peste 97%  a consumului şi producerii la scară mondială a SDO reglementate, este un succes remarcabil al comunităţii internaţionale. Drept rezultat al acestui efort comun, concentraţia SDO în atmosferă a început  să descrească.
SDO sunt compuşi organici stabili, care includ clorfluorcarburile (CFC), hidroclorfluorcarburile (HCFC), şi bromura de metil.  În cazul dat "stabili" este negativ, fiindcă înseamnă că "perioada de viaţă" a acestor substanţe în atmosferă este de lungă durată. Aceşti compuşi chimici se întâlnesc în multe produse şi echipamente, aşa ca: frigidere, aparate pentru condiţionarea aerului, spume expandabile şi pesticide. Fiind evacuate în atmosferă, SDO reacţionează cu ozonul din stratosferă pe care-l epuizează. Distrugerea ozonului  duce la creşterea radiaţiei ultraviolete, care ajungând la suprafaţa pământului, sporeşte îmbolnăvirea de cancer de piele, slăbirea sistemului imunitar, cauzează micşorarea recoltei culturilor agricole şi distruge diversitatea biologică la scară mondială. Adiţional, SDO mai sunt şi gaze cu efect de seră, care contribuie la încălzirea globală. 
Protocolul de la Montreal, datorită rezultatelor obţinute, este recunoscut ca cel mai de succes Acord de Mediu implementat, şi este un model de soluţionare a problemelor de mediu la nivel mondial. Succesul Protocolului, se datorează, în primul rând efortului depus de Părţile semnatare pentru elaborarea programelor de eliminare a SDO. Banii donaţi de Părţi (ţări industrial dezvoltate), prin Fondul Multilateral al Protocolului de la Montreal, Fondul Global de Mediu ajută ţările în curs de dezvoltare şi cele cu economia în tranziţie să-şi onoreze obligaţiunile asumate. 
 Incontestabil, eforturile Protocolului de la Montreal la ziua de astăzi s-au încununat de succes, şi stratul de ozon a început încet să se restabilească, însă SDO scoase din uz, devenind astfel deşeu, sunt depozitate în containere care urmează a fi distruse cu ajutorul tehnologiilor „prietenoase mediului". 
Chiar, dacă ţările vor continua să-şi onoreze obligaţiunile asumate faţă de Protocol, gaura de ozon de deasupra Antarcticii se va cicatriza către mijlocul secolului actual.
 Adiţional, unii substituenţi a SDO, fiind substanţe inofensive pentru ozon, sunt gaze  cu efect de seră. De aceea problemele globale de mediu, care ameninţă omenirea, trebuie rezolvate.  
Ce se realizează întru respectarea obligaţiunilor asumate faţă de Protocolul de la Montreal?
- Ajustarea cadrului legislativ şi normativ naţional cu legislaţia internaţională în domeniu în vederea asigurării procesului de suprimare eşalonată a SDO;
- Perfecţionarea sistemului de raportare a datelor privind importul şi consumul SDO, produselor şi echipamentelor cu SDO;
- Organizarea cursurilor de instruire obligatorie a tehnicienilor frigotehnişti  şi  întreprinderilor de deservire a tehnicii frigorifice şi de condiţionare a aerului şi dotarea cu  scule/instrumente disponibile;
- Elaborarea/procurarea materialelor de instruire profesională; Elaborarea criteriilor tehnice (cerinţe teoretice şi practice), ajustate cu Regulamentele UE pentru instruirea specialiştilor frigotehnişti din sectorul de deservire a tehnicii frigorifice şi de aer condiţionat;
- Elaborarea/procurarea materialelor de instruire profesională; Actualizarea Codului de buni practici în domeniul frigului şi condiţionării aerului;
- Consolidarea capacităţii Serviciului Vamal prin: Elaborarea/procurarea materialelor de instruire profesională; Actualizarea Ghidului pentru colaboratorii vamali; Instruirea  teoretică şi practică a colaboratorilor/brokerilor vamali; Dotarea Serviciului Vamal cu identificatoare de freon.
- Educaţia, informarea şi sensibilizarea publicului; Consolidarea capacităţii Asociaţiei Obşteşti a Frigotehniştilor din Republica Moldova prin acordarea  asistenţei la crearea şi întreţinerea  paginii web proprii, organizarea seminarelor privind alternativele  pentru HCFC şi practicile de întreţinere a echipamentului şi modernizarea modestă a echipamentului de deservire în scopuri de instruire.

 

Tel. +373 22 232247
Fax +373 22 232247
Copyright © 2025 "I.P. UIPM". Toate Drepturile Rezervate